Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten

Alföldi Róbert rendezését és A császár új ruháját Szombathelyen, egy Ionesco abszurdot Egerben és egy Mohácsi-előadást a Radnótiban.

A salemi boszorkányok / Weöres Sándor Színház, Szombathely / r: Alföldi Róbert / május 11. 19 óra

Arthur Miller drámája a boszorkánypereken túl az előítéletekről és egy közösség felbomlásáról szól. A politikai és egyházi bűnbakkeresésbe kiválóan simulnak bele az egyes emberek önös érdekei, a törvényes és törvénytelen eljárások pedig önjáróvá válnak, és maguk alá temetik az egész közösséget. A történet maiságát az is mutathatja, hogy ugyanezt a darabot Mohácsi János néhány éve Istenítélet címmel (természetesen mohácsisan átdolgozva) állította színpadra a Vígszínházban.

szinhaz_fuggony2_2.jpg                               Illusztráció

Szombathelyen Alföldi Róbert rendezi az előadást, amelynek főbb szerepeiben Bányai Kelemen Barna, Bánfalvi Eszter, Fekete Linda, Szerémi Zoltán és Mertz Tibor szerepel. A díszlet. és jelmezterveket Kálmán Eszter készítette.

Az előadás a bemutatót követően májusban és júniusban további húsz alkalommal látható a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán.

Különóra / Gárdonyi Géza Színház, Eger / r: Csurulya Csongor / május 12. 19 óra

Eugène Ionesco abszurd drámája (amelyet A lecke címmel is fordították) az 1950-es években nagy botrányt kavart. A már akkor is általános lélektani realizmussal megközelíthetetlen darab története szerint az ifjú tanítvány a doktorátus letételére készül, miközben a matematikai alapműveletekkel sincsen tisztában. A gyámoltalannak tűnő tanár megrészegül saját fölényétől, szóáradatával terrorizálja tanítványát, végül már nem képes uralkodni ösztönein. "A Különóra a legobjektívebb darabom. Azt hiszem, ez a darab láttatja legtisztábban a dolgokat" – mondta művéről később a szerző. 

nagy_fruzsina_lilla_nagy_andras_1.jpgNagy Fruzsina Lilla és Nagy András az előadásban (forrás: Gárdonyi Gáza Színház)

Csurulya Csongor rendező olvasatában a dráma „alapjaiban fogalmazza meg a társadalom működését és a társadalmi manipuláció ma is oly érvényes és befolyásoló hatását”. A tanárt Nagy András, a tanítványt Nagy Fruzsina Lilla, a szolgálólányt Dimanopulu Afrodité játssza az egri előadásban.

Az előadás a premiert követően május 18-án látható az egri Gárdonyi Géza Színházban.

A császár új ruhája / Mesebolt Bábszínház, Szombathely / r: Somogyi Tamás / május 13. 10 óra

Andersen meséje ezúttal Parti Nagy Lajos fordításában és átiratában kerül színpadra Szombathelyen. Hacukisztán császárának legfontosabb elfoglaltsága, hogy küllemét csinosítsa. Ha nem kap új ruhát, elszomorodik, ha nem dicsérik frizuráját, elkomorodik. Mit neki az államügyek, a miniszterek, ha cipője nem passzol a zoknijához. A császárság legfőbb ünnepén is új ruhában szeretne pompázni, mert már minden korábbi hacukáját megunta. Nincs mese, új ruha kell. Egy soha nem látott szépségű. Messziföldről idegen szabók érkeznek, akik pompázatos ruhakölteményt ígérnek az uralkodónak… 

dsc_0100_jav.JPGA császár új ruhája (fotó: Trifusz Ádám)

A mesebeli uralkodót és a jól ismert történetet Árvai György és Szűcs Edit öltözteti ruhákba, illetve díszletekbe. Az előadás főbb szerepeiben Császár Erika, Kovács Bálint, Frtz Attila és Gelányi Bence látható.

Az előadás, amelyet az alkotók 6 éves kortól ajánlanak, a bemutatót követően májusban további kilenc alkalommal szerepel a Mesebolt Bábszínház műsorán.

Egy piaci nap / Radnóti Színház, Budapest/ r: Mohácsi János / május 13. 19 óra

Závada Pál valós eseményekből és eredeti dokumentumokból kiindulva írta meg legújabb regényét, amely az elmúlt évek egyik legfontosabb kortárs irodalmi alkotása volt. A Kossuth-díjas író a magyar történelmi múlt egy sokak számára máig ismeretlen, rendkívül megrázó, brutális eseménysorát vette alapul: a kunmadarasi zsidók elleni pogromokat. Závada rákérdezett az eset mélyén lévő emberi motivációkra, és ezen keresztül egy nagyívű emberi történetet írt a történelmi traumáinkról és a közösségi felelősségről.

A regényt a Mohácsi-testvérek adaptálják színpadra, többek között Martinovics Dorina, Radnay Csilla, Pál András, Porogi Ádám, Lovas Rozi és Sodró Eliza szereplésével. A jelmezek Remete Krisztina, a díszletek Khell Zsolt tervei alapján készültek. 

egy_piaci_nap_olvaso_domolky_daniel_web_036.jpg       Mohácsi János az olvasópróbán (fotó: Dömölky Dániel)

Az előadás a bemutatót követően május 17-én, 30-án és 31-én, valamint június 5-én, 7-én és 10-én látható a Radnóti Színházban.

Kapcsolódó cikkek

Alföldi Róbert és Horgas Ádám is rendez Szombathelyen

süti beállítások módosítása