„Ha mi árnyak…” – Gergye Krisztián összművészeti performansz-sorozata

Gergye Krisztián a 8. Monotánc Fesztivál keretén belül mutatja be performansz-sorzatát és térinstallációját a Róth Miksa Emlékházban.

Gergye Krisztián táncos, koreográfus, rendező, performer rendhagyó sorozattal jelentkezik, rendhagyó helyszínen a 8. Monotánc Fesztivál alkalmából.  A szabadtéri performansz-sorozat öt különálló részből áll, melyek mindegyike önálló darabként is értelmezhető. A premierre május 15-én kerül sor, majd 19-éig minden nap szinte új előadást láthat a közönség a Róth Miksa Emlékház udvarán. 

edv_9641_1.jpgGergye Krisztián a performansz-sorozat imázsképén (fotó: Éder Vera)

A performansz-sorozat öt stációja a Fesztivál ideje alatt minden nap este 6 órakor kezdődik. Gergye Krisztián alkotótársai Zombola Péter zeneszerző zongoraművész és Phillip Gyögy énekes előadóművész. A performanszokban felhangzanak Áfra János költő megzenésített versei.

Az előadás egyik legerősebb képi eleme egy térinstalláció, melyben helyet kapott Rabóczky Judit Rita Lilith című szobra is. Maga az installáció a fesztivál időtartamában, a múzeum nyitvatartási idejében (minden nap délután 2 órától) külön is megtekinthető.

A performansz-sorozat kísérőprogramjai május 16. és 19. között minden nap 16:30-kor kezdődnek a múzeum udvarán. A programok között szerepel rendhagyó koncert, beszélgetés, kiállítás és felolvasás is.

A rendező Gergye Krisztián keresi a határátlépés lehetőségeit. A szabadtéri előadással annak az alapvető törekvésnek a jegyében jár el, hogy kimozduljon a színház zárt, fekete teréből, és nézőinek szabadabb szemlélődésre adjon lehetőséget egy felfedezésre váró tér sajátos atmoszférájában. Ezzel egy időben több művészeti területet is összekapcsol: képzőművészetet, zenét, táncot, szobrászatot, fotóművészetet, festészetet, költészetet.

Az összművészeti sorozat egy nagyobb ívű rendhagyó terekbe tervezett előadás-sorozat első része, melynek folytatásán több vidéki nagyvárosban dolgoznak az alkotók.

Részletes program

img_1799.JPGMájus 15. kedd
18:00 „Ha mi árnyak ...” PREMIER - 1. stáció: CORPSE
Bemutatóval egybekötött kiállításmegnyitó Gergye Krisztián akvarelljeiből.

                                     (Gergye Krisztián egyik akvarellje)

Május 16. szerda
16:30 Rendhagyó tárlatvezetés Rabóczky Judit Ritával, a performansz térinstallációjában szereplő Lilith című szobor alkotójával.
Beszélgetőtársak: Jerger Krisztina, művészettörténész és Gergye Krisztián 
18:00 „Ha mi árnyak ...” - 2. stáció: PROTEST

Május 17. csütörtök
16:30 Philipp György a performansz énekese és a Programozott Sejthalál, valamint vendégként Zombolai Péter, az előadás zeneszerzőjének közös koncertje – zenei párbeszéd a térinstallációban.
18:00 „Ha mi árnyak ...” - 3. stáció: OPPRESSION

Május 18. péntek
16:30 Felolvasás és beszélgetés - Áfra János költő, akinek néhány verse elhangzik a performanszban is, felolvas a Rítus című legújabb verseskötetéből.
Beszélgetőtárs: Gergye Krisztián
18:00 „Ha mi árnyak ...” – 4. stáció: SUBMISSION

Május 19. szombat
16:30  Dömölky Dániel POP-UP fotókiállításának megnyitója, a korábbi stációk performanszaiból.

18:00 „Ha mi árnyak ...” – 5. stáció: RECURRENCE

(Forrás: Gergye Krisztián Társulat)

Kapcsolódó cikkek

Öt nap a kortárstánc színe-javával
„Varázslatos élmény bábokkal dolgozni” – Interjú Gergye Krisztiánnal

süti beállítások módosítása