Nagyszabású jubileumi évad az idei Budapesti Nyári Fesztiválon

Idén is több mint 100 programmal, sztárokkal és bemutatókkal jön a Budapesti Nyári Fesztivál – a Margitszigeten és a Városmajorban. 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából kivételes nyári évadra készül a Budapesti Nyári Fesztivál 2018-ban: június 9-től szeptember 1-jéig több mint száz programmal, nagyszabású opera-és operettbemutatókkal, látványos balett-előadásokkal, klasszikus-, könnyűzenei-és izgalmas crossover koncertekkel, színházi előadásokkal, neves magyar és nemzetközi fellépőkkel, szuperprodukciókkal, kiállítással és gyerekelőadásokkal találkozhatnak az érdeklődők a repertoárban.  

margitsziget_evednyito_sajttaj_12_resize.JPGAz évadnyitó sajtótájékoztató (fotó: Gálos Mihály Samu)

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon hat bemutatóval és hét, eddig Magyarországon sosem látott produkcióval, valamint egyedi és egyszeri koncertélményekkel lehetünk gazdagabbak a nyáron, míg a Budapesti Nyári Fesztivál másik fő helyszínén, a Városmajori Szabadtéri Színpadon a közel nyolcvan program között öt színházi bemutatóval, lemezpremierekkel, a vidéki teátrumok legjobb idei szórakoztató előadásaival és különleges koncertekkel találkozhatunk. 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad jubileumi évadának egyik mottója az „Ajándék Budapestnek”, melynek égisze alatt már szeptember óta számos akció és ajándék várja a leendő nézőket, a nyári programsorozat pedig egy óriási ingyenes ünnepi koncerttel nyit június 9-én a Margitszigeti Alexander Rybak hegedűművész és a Magyar Állami Operaház zenekarának közreműködésével. A születésnapi nyitóeseményre a regisztrálók alapján közel nyolcezer embert várnak a szervezők. 

Másnap az ország egyik elsőszámú zenekarának kivételes koncertjével indul a színpadi program: a Quimby az Óbudai Danubia Zenekarral ad különleges koncertet, melynek során az ismert dalok első alkalommal csendülnek fel szimfonikus átdolgozásban. Más népszerű magyar könnyűzenei formációk is készülnek az évadra: Szabó Balázs Bandája a Modern Art Orchestrával ad rendhagyó koncertet, Caramel augusztus 20-át köszönti, a Magna Cum Laude pedig a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral tér vissza a szigeti színpadra. 

cara.JPGCaramel a sajtótájékoztatón (fotó: Gálos Mihály Samu)

Az évad kiemelt bemutatója a Miskolci Nemzeti Színház művészeivel, valamint a Fővárosi Nagycirkusz artistáival megvalósuló Cirkuszhercegnő, melyben eddig sosem látott módon elevenedik meg Kálmán Imre cirkuszi forgataggal, rejtett hazugságokkal és szerelemmel teli nagyoperettje Dobó Enikő, Eperjesi Erika, Miller Zoltán és Szőcs Artur főszereplésével. Az opera műfajának kedvelőit Szent Iván éj idején Strauss vérfagyasztó zenedrámája, a Salome várja Szikora János rendezésében, augusztus elején pedig Verdi egyik legkedveltebb darabja, a Rigoletto csendül fel Giuseppe Altomare és Arturo Chacón-Cruz vendégszereplésével. 

 A nagyszínpadi bemutatók mellett két nagy, Magyarországon először látható táncattrakcióval is találkozhatunk a nyári kínálatban: a világszerte turnézó, látványos balett-show, a The Great Gatsby neves nemzetközi balett-társulatok szólistáival érkezik a Margitszigetre, augusztus elején pedig a tavalyi hatalmas sikere után most a Varázsfuvola című előadásával tér vissza a színpadra a Béjart Ballet Lausanne. 

Ara Malikian, a hegedű virtuóz fenegyereke színes repertoárjával látogat első ízben Magyarországra, hogy sajátos előadásmódjával és energiával szórakoztassa a hallgatóságot. A koncertek sorában valódi zenei kuriózum lesz Jeff Mills DJ Planets (Bolygók) című koncertje – a nagyszabású kompozícióiról ismert lemezlovas az Óbudai Danubia Zenekarral adja elő a Naprendszer bolygói által inspirált szimfonikus-elektronikus zeneművét. 

Új tematikával és fellépőkkel folytatódnak a színpad évek óta jelenlévő programjai is: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos koncertjének első felében Fülei Balázs zongoraművész szólaltatja meg Dohnányi e-moll zongoraversenyét, az est második felében pedig Miklósa Erika és Molnár Levente operaénekesek, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével csendül fel Carl Orff Carmina Buranája. Az operagála-sorozat Erwin Schrott önálló koncertjével folytatódik, melyben az énekes a  legszebb áriáktól a tangók vérbő világáig kalauzolja a hallgatóságát. 

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is különleges figyelemmel kísérik az évfordulókat; Leonard Bernstein születésének 100. évfordulóján Szemere Zita emlékezik a mester által kedvelt, szívesen zongorázott és vezényelt Gershwin muzsikával a centenáriumra, míg a Városmajorban a magyar jazz és könnyűzene két népszerű előadója Szőke Nikoletta és Gájer Bálint műsora lesz hallható. A szimfonikus filmzenekoncert-sorozat ebben az évben minden idők legsikeresebb filmzenéit mutatja be a fantasy és scence fiction filmek nagy epikus műveiből válogatva. 

Továbbra is érdemes igénybe venni a Színházi hajójáratot és a Dunán érkezni a színház saját kikötőjébe, amely pár perc sétára található a Margitszigeti Víztoronytól, amelyből Budapest 360 fokos körpanorámája élvezhető, de idén a BKK D12-es hajójárata is óránként érinti a kikötőt. A 107 éves műemlék épület nem csak kilátóként, hanem kiállítótérként is üzemel a nyári hónapokban: két szintjén két archív fotókiállítás is várja a látogatókat. Az MTVA „Hogy volt!? – Pillanatképek a magyar közmédia történetéből” című médiatörténeti kiállításával a magyar televíziózás 65 éves történetét ünnepeljük. A visual art galériában nagyméretben tekinthetők meg az emblematikus mozzanatokat és médiatörténeti kuriózumokat ábrázoló képek. 

A Víztorony másik szintjén a születésnapos Margitszigeti Szabadtéri Színpadot ünnepelve a szervezők az elmúlt 80 év legszebb pillanatképeivel tisztelegnek a jubileum előtt. Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen idén is megrendezésre kerülnek az irodalmi séták, melyek során irodalomtörténészek és művészek kalauzolják végig a hallgatóságot a Margitszigethez kötődő írónagyságok történetein. 

A Budapesti Nyári Fesztivál másik fő helyszínén, Buda nyári színházában is valódi műfajkavalkádra számíthatunk: a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 9. és szeptember 1. között mintegy hetven program közül válogathatnak az érdeklődők. Ismét megrendezésre kerül a Városmajori Színházi Szemle, melynek keretében 6 vidéki város 6 előadása mutatkozik be a színházi szakma képviselői és a budapesti közönség számára. Az idei versenyprogramban Nyíregyházáról az Illatszertár (rend. Mohácsi János), Kecskemétről A képzelt beteg (rend. Rusznyák Gábor), Miskolcról a Furcsa pár (rend. Béres Attila), Szombathelyről a Volpone (rend. Alföldi Róbert), Kaposvárról a Cabaret (rend. Bozsik Yvette) és Győrből A vád tanúja (rend. Simon Kornél) című előadások, valamint olyan neves színművészek láthatók, mint Jordán Tamás, Csankó Zoltán, Görög László, Gáspár Tibor, Kocsis Pál, Csapó Virág és még sokan mások.  

_sad2592.jpgBányai kelemen Barna és Jordán Tamás a Volpone előadásában (fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei kiemelt premier előadása a népszerű Bonnie & Clyde Broadway-musical Magyarországi ősbemutatója. A híres-hírhedt gengszterlegendákról szóló zenés előadás a Színház-és Filmművészeti Egyetem fiatal tehetségeivel valósul meg, Harangi Mária rendezésében. A Group’n’Swing zenekar az elmúlt száz év szerelmes slágereiből állít színpadra egy különleges hangulatú előadást. Csonka Zsuzsa és társulata minden idők legnépszerűbb vígoperáját, a Sevillai borbélyt állítják színpadra a Városmajorban, félszcenírozott előadás formájában. Gyulai Júlia koreográfus és az általa vezetett Coincidance Táncszínház évről évre új táncbemutatóval készül a budai színpad programjába: idén Csajkovszkij Csipkerózsikáját értelmezik újra, és Aurora cím alatt mutatják be a kortárs feldolgozást.

Az egész nyarat átszövő színházi előadásokon kívül vasárnap esténként komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie- tradicionális és crossover koncertekkel várják a látogatókat. A műfajok legszínesebb skáláján mozgó koncertprogramban olyan neves előadók és formációk lépnek fel, mint Palya Bea, Micheller Myrtill, a Budapest Bár, Dés László, Snétberger Ferenc, Kern András, Szőke Nikoletta, Gájer Bálint, Sebő Ferenc, Kollár-Klemencz László, Sándor Péter, Miller Zoltán, Szirtes Edina Mókus, Petruska András, Horgas Eszter, Falusi Mariann, Váczi Eszter, Szűcs Gabi és még sokan mások. 

Az esti programok mellett minden vasárnap reggel 10.30-tól az ország legnevesebb bábszínházai és társulatai várják a legkisebbeket matinéelőadásokkal. A kicsiknek szóló programsorozat június 10-én Vakációváró Fesztivállal, a Vaskakas Bábszínház előadásával, Halász Judit koncerttel és egész napos mulatozással indul. 

Újdonság a Budapesti Nyári Fesztivál 20.000 Ft-ért megvásárolható, újratölthető és kedvezménykártyaként is funkcionáló, 20 % engedményt nyújtó Ajándékkártyája, amely megvásárolható készpénzzel, Szép- és bankkártyával, illetve kultúra utalványokkal a Szabadtér Jegyirodában.

Bővebb információ és online jegyvásárlás a Szabad Tér Színház honlapján

(Forrás: Szabad Tér Színház)

Kapcsolódó cikkek

6 város 6 színházának 6 előadása a Városmajori Színházi Szemlén
Kálmán Imre Cirkuszhercegnője a Margitszigeten

süti beállítások módosítása