„A kapcsolatunknak is jót tett, hogy ezekről beszéltünk” – Interjú

Rezes Judit és Szabó Győző Loveshake című estjükön párkapcsolati problémáikat és örömeiket fogalmazzák meg egy játék keretén belül, tánccal és zenével fűszerezve. 

A régóta egymással élő színészpár Loveshake című közös estjén saját történetekből kiindulva mutatják meg, hogyan lehet két emberből egy pár. A formabontó darab egyfajta párkapcsolati játék, melyben az előadók közismert dalok és izgalmas koreográfiák segítségével mutatják be egy kapcsolat ívét, annak örömeit és nehézségeit. 

9.jpgSzabó Győző és Rezes Judit az előadásban (fotók: Horváth Judit)

Egy kapcsolatban óhatatlanul jelentkeznek feszültségek – ezek levezetése a kérdés. „Ha időben elcsípem magamban ezeket, akkor mozgással levezetem – bár nem mindig tudok erre ennyire tudatosan figyelni. Inkább az a típus vagyok, aki magában tartja a feszültségeket, aztán egyszer csak azt veszi észre, hogy elpárologtak… Győző hozzám képest – a levezetést tekintve – jóval tudatosabb” – mondja a Pótszékfoglalón megjelent interjúban  Rezes Judit. „De az elmúlt években azért már próbáltam megtanulni, hogyan engedjem el, próbáltam átalakítani – és azt hiszem, sikerült is e téren már valamit fejlődnöm” – fűzi hozzá.

Azt hiszem, hogy mi a feszültségeinket igyekszünk semmiképpen sem egymáson kitölteni. Persze, ha nagyon stresszesnek érzem magam, akkor inkább elmegyek, és kiütöm, kibokszolom magamból! Ha vannak is feszültségek kettőnk között, azok általában szalmalángszerű fellobbanások, tiszavirágéletűek szoktak lenni” – vallja ezzel kapcsolatban Szabó Győző.

Alapvetően sem vagyok konfrontatív alkat. Nem szeretem a feszkót sem párkapcsolatban, sem barátságban – és persze a munkában sem. Szeretetben szeretek élni, dolgozni… Talán inkább az lehet az új dolog egy ideje, hogy ha gond, probléma van az életünkben, akkor azt sokkal inkább elmondjuk, mintsem magunkban tartjuk” – teszi hozzá a színész. 

1.jpg

A színésznő úgy látja, a Loveshake ennek a közös kibeszélésnek a gyümölcse. „Amellett, hogy jó élmény volt együtt, közösen dolgozni, a kapcsolatunknak is jót tett, hogy ezekről beszéltünk egymás között, még ha akár egy ilyen színpadi helyzet közepette is!” – fogalmaz.

Ezeket a történeteinket dramatizáltuk, fiktív elemekkel láttuk el, ezáltal meg is szűnt a maga „dokumentarista” jellege. Az a jelleg, mintha két ember egymással egy asztal mellett beszélne ezekről a dolgairól. Persze nem tudom, hogy kit is érdekelne egy ilyen „asztal melletti” beszélgetés – szerintem elég unalmas lehet. Mi zenékkel, tánccal igyekeztünk „szórakoztatóbbá”, „élvezhetőbbé” tenni, és így mutatni meg azt, hogy milyen hullámhegyei és hullámvölgyei vannak, lehetnek egy társkapcsolatnak” – mondja az előadásról Szabó Győző.

Egy új dimenziót is megnyitott ez a fajta közös, munkát jelentő együttlét – a munka ürügye miatti együttlét, amit igazán élmény volt megtapasztalni! És ha az előadásban is el tudjuk engedni magunkat – eddig négy vagy öt előadás ment le a darabból, így az izgalom feszítése is jelen van még kicsit, – akkor nagyon jó és revelatív élmény lesz számunkra is” – teszi hozzá Rezes Judit

3.jpg

Már ennyiből is sejthető, hogy az előadás egy sajátos műfajt is teremtett: egyfajta színészpáros kibeszélő show. „Nem szeretnék szerénytelennek tűnni, de a próbafolyamat alatt már biztos voltam ennek a darabnak a sikerében, látva a dramaturgiájának a vonalvezetését. Teljesen őszintén, pusztán már kíváncsiságból is érdekelne az, hogy ha más színészházaspárok szintén így „kifordítanák a kabátot”, mit mutatna az ő kapcsolatuk? Innen nézve azt gondolom, hogy nagyon bátor dolog az, amit mi vállaltunk, a mélységeinkkel, a hibáinkkal együtt” – mondja ezzel kapcsolatban a színművész.

Négy évvel ezelőtt együtt szerepeltek az RTL Klub táncos show műsorában, a Szombat esti lázban, az ötlet akkor született, de a megvalósuláshoz kellett négy esztendő. „Emlékszem, először a zenés, táncos produkció ötlete volt meg, és csak azután nőtt ki belőle, hogy akkor ez egyben a kettőnk kapcsolatáról is szóljon. A dalok szövegei már eleve behatárolták a szeretet, szeretés, szerelem témát, ezt követően meg azt éreztük, hogy sokkal hitelesebb, ha mindezek mögé nem egy általános, hanem a mi saját férfi-nő kapcsolatunk problematikáját állítjuk” – idézi fel Rezes Judit.

Sokan vannak, akik magukra és a saját kapcsolatukra ismernek, miközben az előadást nézik. Fontosak ezek a felismerések: így is lehet, másképpen is lehet, és ha nem is az a legjobb út, amit ők járnak, de esetleg lehet így is” – vallja az előadás hozadékáról és értelméről Szabó Győző.  „Látni azt, hogy mások is csinálnak hasonló hülyeségeket, mint amiket saját magadnak megbocsájtasz, akkor azt a másiknak is bocsásd meg!” – fűzi hozzá Rezes Judit

2.jpg

Az eredeti interjúból, amelyet Csatádi Gábor készített, az is kiderül, az előadás előtt hányszor álltak közösen színpadon, milyen élmény volt számukra ezeket a párkapcsolati problémákat előbányászni, és mennyire játszott szerepet a Loveshake megszületésében Szabó Győző ismertsége.

Az előadást január 20-án mutatták be a Hatszín Teátrumban, legközelebb június 6-án látható ugyanott, este 7 órától. 

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

A nap fotója – Ahogy összerázta az élet Rezes Juditot és Szabó Győzőt
Hogyan rázta össze az élet Rezes Juditot és Szabó Győzőt

süti beállítások módosítása