Rózsa Krisztián lett az évad színművésze Miskolcon

Az évadzáró társulati ülésen a művészeti tanács tagjai összegezték az évad eredményeit és átadták a legjobbnak ítélt művészek és színházi munkatársak díjait. 

A Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjai számos szakmai elismerésben részesültek ebben az évben, a színház előadásai pedig minden fontos fesztiválra meghívást kaptak.

Béres Attila igazgató beszédében elmondta, olyan közösség született itt Miskolcon, amely garancia a jó színházra. – Az előző évadban – amit fémjelez a legjobb előadás díját elnyert Kivilágos kivirradtig is – a Miskolci Nemzeti Színház egy szerencsés hullámra ült fel. Félő volt, hogy rajta tudunk-e maradni. Tudjuk-e ezt az erőt, ezt a minőséget továbbvinni? Most visszatekintve, azt kell, mondjam, sikerült – mondta Béres Attila. 

20180529_mnsz_evadzarotarsulati_59_resize.JPGRózsa Krisztián (középen) átveszi a díjjal járó, két hónapig ingyenesen használható autó kulcsát

Az idei évadunk legalább olyan erős volt, mint a tavalyi, és számos kiemelkedő előadást mutattunk be. Mindez pedig azért lehetséges, mert Miskolcon jó közösség van. A jó színházhoz jó társulat kell és jó közösség, ahol mindenkinek fontos az, amit csinál – tette hozzá.

Szabó Máté művészeti vezető kiemelte, három évvel ezelőtt azért vállalta el a megbízott igazgatói posztot, mert abban bízott, hogy egyszer létrejön egy olyan színház, mint ez a mostani. – Rusznyák Gáborral beszélgetni folyamatos energiát ad nekem, utána mindig pezsegnek a fejemben a gondolatok. Szőcs Arturral a Cirkuszhercegnő próbáin állandó művészeti tanácsot tartunk, amikor pedig Béres Attila benéz egy-egy próbára, nem azt érzem, hogy most figyel az igazgató, hanem azt, hogy milyen jó, hogy itt van egy barát. Van, hogy éjszaka, lehetetlen időben hallom meg, ahogy Cser Ádám és Rákai András zongoráznak, és érzem, hogy ebben nagyon mély tartalom van. A társulatra nézve érzem, hogy ez a dolog működik – mondta.

Számos díjat is átadtak az évadzárón. Máhr Ági színművésznő, Szegedi Dezső színművész és Koncz Boglárka művészeti főtitkár a Miskolci Nemzeti Színház Örökös tagjai lettek. Az évad színművészét a társulat tagjai maguk közül választják ki minden évben. A kollégák elismerését ebben az évadban Rózsa Krisztián érdemelte ki. A díj mellé a MOL PETROLKÉMIA Zrt. anyagi támogatása jár, valamint – az előző évadokban indult kezdeményezést folytatva – a Miskolc Autóház Kft. felajánlásában egy Seat Arona típusú crossover, amelyet két hónapon keresztül rendelkezésére bocsát a márkakereskedés. 

20180529_mnsz_evadzarotarsulati_64_resize.JPGMáhr Ági és Szegedi Dezső (fotók: Gálos Mihály Samu)

Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. vezérigazgatója és családja évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói. Idén két színművészt díjaztak, Fandl Ferencet és Harsányi Attilát. Az évad legjobb énekkari művésze Marozsán Zoltán lett, a zenekaré pedig Székely Balázs. A Miskolci Balett tagjai Fűzi Attilát választották az évad legjobb balettművészének.

Az Észak-Magyarország, a Borsod Online és a színház elindított egy közös online szavazást is, ahol Görög Lászlót választották meg az év színészének, a Kabaré pedig az évad előadása címet érdemelte ki. Az elmúlt évek hagyományát követve a Művészeti Tanács is díjazza a színházi dolgozókat. Ebben az évadban Koncz Boglárka művészeti főtitkár vehette át a kitüntetést. A tavaly alapított a Spiritus-díjat – amelyet a színház vezetősége ítél oda egy kiemelkedő munkát végző munkatársnak – idén Kocsis Attila gyártásért felelős műszaki vezető helyettes érdemelte ki.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása