Vincze Balázs magára vállalta Alföldi darabjának a letiltását

Noha korábban ő maga írta alá az Igenis, miniszterelnök úr! pécsi vendégszereplését, most azt állítja, nem politikai nyomásra, hanem saját döntéseként lépett vissza.

Az Igenis miniszterelnök úr! egyik főszerepét Alföldi Róbert játssza, akinek egy pódiumbeszélgetését korábban Zalaegerszegen is visszamondták, sőt az egész városban egyetlen szóba jöhető helyet nem akartak és/vagy mertek a beszélgetés számára bérbe adni. 

igenis.jpgFicza István és Alföldi Róbert az Igenis, miniszerelnök úr! előadásában (forrás: Átrium)

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) vezetése alá tartozó pécsi Kodály Központ korábban minden értesítés és indoklás nélkül leállította a jegyértékesítést az Átrium előadására. Az előadást végül Szigetvár fogadta be. Ezek után joggal gondolhatta bárki, hogy a zalaegerszegi esethez hasonlóan kormánypárti politikai nyomás miatt kellett visszamondani az előadást.

A történtek miatt lemondott a ZSÖK színházi előadásait szervező Kiss Mónika. Megfogalmazása szerint letiltottak, cenzúráztak egy színházi előadást, ezért fejezi be az eddig sok független színházi darabnak is helyt adó programsorozatot. Nem sokkal ezután a Független Előadó-művészeti Szövetség nyílt levélben kért magyarázatot  Vincze Balázstól: „ez az eljárás egyenrangú szakmai partnerek között teljességgel elfogadhatatlan. Egyetlen ilyen incidens is elég ahhoz, hogy bizalmatlanságot szüljön, de egyúttal olyan precedenst is teremt, amely pillanatok alatt széleskörű szakmai, művészi és morális zülléshez vezethet” – írták benne többek között.

Vincze Balázs a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, a Pécsi Balett korábbi vezetőjét, jelenleg művészeti vezetőjét, az NKA Táncművészeti Kollégiumának kurátorát ebben az ügyben sokan (közöttük mi is) próbálták elérni, de mindeddig nem volt hajlandó nyilatkozni. Most a 24.hu-nak adott interjúban azt mondja, hogy „Az én személyes döntésem volt, vállalom érte a felelősséget”. Ez azért is nehezen hihető, mert ügyvezetőként korábban ő maga kellett aláírja a vendégszereplést, anélkül a jegyértékesítés sem kezdődhetett volna el. 

vincze_1.JPGVincze Balázs (forrás: Pécsi Balett)

Indoklásként azt nyilatkozta, hogy nem akarta átengedni a színházat egy olyan politikai aktivistának, amilyen Alföldi Róbert. „Alföldi a megítélésem szerint gyakran túllép a művészet keretein, aktivistaként működik” – mondja, hozzátéve – „Én egyébként Alföldi művészi tevékenységét is elismerem, de nem akarom, hogy a Zsolnay színház ilyen kampányoknak adjon otthont. Nem száműzni akarom a közéletet, hanem azt akarom, hogy az intézmény semleges maradjon, mert a művészet a missziója, és nem az, hogy politikai állásfoglalásokat támogasson”. Véleménye szerint, ez nem cenzúra. 

Ez pedig azért nehezen tartható, mivel az Igenis, miniszterelnök úr! című darab egy brit politikai szatíra, amelynek Alföldi Róbert csupán egyik szereplője, márpedig ez a felállás nyilvánvalóan semmiféle politikai agitációra vagy állásfoglalásra nem ad lehetőséget. Aki látta az előadást, ezt pontosan tudhatja.

Török Ákos

(Forrás: 24.hu, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Alföldi Róbert nem lesz a miniszterelnök kabinetfőnöke Pécsen
Pécsett „megindokolták” az Igenis, miniszterelnök úr! lemondását: „Csak!”
Alföldi ügye után lemondott a Zsolnay Színház egyik alapítója
A FESZ nyílt levélben kér indoklást Vincze Balázstól
Szigetvár befogadja az Alföldi főszereplésével készült színdarabot

süti beállítások módosítása