A Rózsavölgyi Szalon nyáron a Benczúr Kertbe költözik

Június 23-tól augusztus 8-ig a Benczúr Palota kertjében várják az érdeklődőket színházzal, swingoperettel, filmslágerekkel, régi filmekkel és sörterasszal. 

A Rózsavölgyi Szalon két produkciója, a Valami csaj(ok) és A kulisszák mögött lesz látható a Benczúr Kerti Estéken a Benczúr Palotában (1068 Budapest, Benczúr utca 27.). 

valami.jpgPokorny Lia és Őze Áron a Valami csaj(ok) előadásában (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Egyébként a Benczúr Palota alagsorában egykor istállót tartott fenn híres ménesének a ház tulajdonosa, Egyedi Lajos. Az istálló fölött pedig szalon volt külön galériával a zenekarnak. Kétségtelen: a környék villanegyedében a Benczúr utcai Egyedi Palota volt az egyik legérdekesebb és legrejtélyesebb ház a 20. század elején. A palota és a platánfás kert ma is különösen szép. Ott van a gyönyörűen felújított szabadtéri színpad. 

A Rózsavölgyi Szalon előadásai a Benczúr Kertben 

Valami csaj(ok) / r: Németh Kristóf / szereplők: Pokorny Lia, Őze Áron 

Egy középkorú férfi nősülni készül. Elhatározza, hogy végigjárja élete nagy szerelmeit. Az első – az első szerelem. A második az érzéki. A harmadik a különleges. A negyedik – az igazi. Mindegyikkel hasonló szállodai szobában találkozik – más-más városban. Azzal szembesül: a nők sokkal többet érnek nála. Az összes nőt Pokorny Lia játssza – a férfit pedig Őze Áron. 

Pokorny Lia az előadásról:Mindegyik nővel az az érzésem, hogy amikor a férfi találkozott vele, azt érezte, végre megérkezett. Aztán mindig jött egy hiány, valahogy sosem a teljességet élte meg a kapcsolatban, hanem menekült az egyik kapcsolatból a másikba. Azon gondolkodom, hogy amikor szerelmesek vagyunk, tulajdonképpen kit vagy mit szeretünk? Azt, ami van, vagy azt, ami nincs? Abba vagyunk szerelmesek, aki ott áll, vagy abba a hiányba, ami nincs meg benne, csak keresünk hozzá egy alanyt? Ez a színdarab azt mutatja meg, hogyan nem szabad párkapcsolatban élni.” 

valami_2.jpgValami csaj(ok)

Őze Áron az előadásról:A jelenetek alatt kiderül, hogy a férfinak lelkifurdalása van, nem úgy lett vége ezeknek a kapcsolatoknak, ahogy szerette volna. Mind a négy nőnek elmondja, hogy mielőtt megházasodik, szeretne valamit tisztázni, valamit rendbe rakni. A nézők jól fognak szórakozni. A darab édes és helyes helyzetek halmaza, de ott van a komoly tartalom is, hogy mindig belecsúszunk ugyanazokba a hibákba.”

Előadás a Benczúr Kertben: július 25. 20.30 (esőnap: július 26.) 

A kulisszák mögött / r: Ördög Tamás / szereplők: Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra, Kardos Róbert, Vasvári Csaba 

A már a kezdetektől kínosnak induló vacsorameghívásra érkezik meg Patrick (Vasvári Csaba), a vendéglátó házaspár – Isabelle (Spolarics Andrea) és Daniel (Kardos Róbert) – régi barátja. Hozza magával új barátnőjét, Emmát (Sztarenki Dóra), aki miatt dobta a feleségét. Házasságról, barátságról, elfogadásról, kitörésről, kapuzárási pánikról is szól Florian Zeller A kulisszák mögött című darabja. Az előadás a Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciója.

Sztarenki Dóra – Emmáról:Laza, nagyon szabad csaj, keresi a lehetőségeit, élvezi az életet. Beleszeret a nála jóval idősebb, nős Patrickba, aki imádja Emma hatalmas életkedvét, fiatalságát. A szerep megformálásánál talán ez volt a legizgalmasabb, hogy Emma végtelen természetessége, lazasága mit jelent a másik generációnak. Mert Emma azt is kénytelen mérlegelni, mennyire fér bele a mai világba, hogy egy ilyen fiatal lány összejön a nála jóval idősebb férfival. Milyen következményei, milyen automatikus sztereotípiái vannak? Miközben miért ne lehetne őszinte a szerelmük?!” 

tafe2018_a_kulisszak_mogott_deim_balazs_22.jpgKardos Róbert, Sztarenki Dóra és Vasvári Csaba az előadásban (fotók: Deim Balázs)

Vasvári Csaba – Patrickról:Logikus, hogy az első olvasata mindenkinek az: a fiatal cicababa a pénzéért szereti a pasast, kifacsarja, majd tovább áll. De mi van akkor, ha az eddigi házassága volt hamis, s végre találkozik valakivel, akivel szeretné leélni a maradék éveit? Én a házasságát Emmáért felrúgó Patrick szemszögéből próbálom felfejteni a szálakat. Mersz-e váltani, vagy a társadalmi elvárások az erősebbek? Mersz-e őszinte lenni önmagaddal, belevágni egy új életbe? Közben a darab beszél a barátságról is. Meddig van szükség a barátságra, és az meddig tart? Dramaturgiailag az az előadás legizgalmasabb szála, hogy beleláthatunk a szereplők fejébe, halljuk a ki nem mondott gondolataikat. Ez a plusz, hogy nem csak az van, amit beszélek, ez a többrétűség számos értelmezési lehetőséget ad a nézőnek, ráadásul poénok sokaságát generálja.”

Spolarics Andrea – Isabelle és Daniel kapcsolatáról:Stabilnak gondoljuk a házasságunkat. De váratlanul belecsöppen az életünkbe Emma, a fiatal lány, akitől Danielben is felmerül a „mi lenne, ha” gondolata. Olyan ez, mint egy villámcsapás, egy áramütés, ami rövid időre felbolygatja a házasságunkat. Egy biztos, tudja Daniel és Isabelle is, hogy nem lehet már ugyanott folytatni. Vígjáték, de közben ott kell legyen az előadás mélysége is, hogy ne csak felhőtlen viccelődés maradjon. Számos kérdés van: a hűség, a megkísértés, hogy ellenállsz-e a bűnnek. Csak gondolatban csalsz meg, vagy az realizálódik is? Ha jól játsszuk, torokszorító előadás.” 

tafe2018_a_kulisszak_mogott_deim_balazs_39.jpgKardos Róbert és Spolarics Andrea

Kardos Róbert – Isabelle és Daniel kapcsolatáról, és barátságáról Patrickkal:A zeniten már túljutott házasság a miénk. Erős szeretet, de semmi sem forr. A gyerekek kirepültek, kicsit bepunnyadt a kapcsolat, mindenki beletörődött a hétköznapok kényelmébe. A vacsorán, ahova Patrick már Emmával érkezik, pillanatok alatt pattanásig feszül a helyzet. Mérlegre kerül a házasságuk, Patrickhoz fűződő régi barátságuk. Ezzel kell szembenézniük. Daniel érzékeny, vívódó, határozatlan ember, akinek az is feladat az életében, hogy felismerje, hogy valójában mit gondol. Csetlő-botló figura, akit vágyak és hiányok működtetnek. Belül éli meg a vívódásait, amit ez a színdarab látni enged.

Előadás a Benczúr Kertben: 2018. július 18. 20.30 (esőnap: július 19.) 

Koncertek a Benczúr Kertben a Rózsavölgyi Szalon és a Fidelio szervezésében 

Swingoperett

Operett slágereket, egyebek mellett Ábrahám Pál, Kálmán Imre és Zerkovitz Béla dalait éneklik swingre hangolva az Operettszínház szólistái: Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám, Homonnay Zsolt. Bársony Bálint és zenekara játszik, akik az Amerikai komédia és A chicagói hercegnő című előadások után ismét bizonyítják: az operett és más műfajok kiválóan megférnek egymás mellett.

Előadás a Benczúr Kertben: 2018. június 27. 20.30 (esőnap: június 28.) 

Nyáresti filmzenék / Ilyenek voltunk… / Náray Erika, Polyák Lilla, Szulák Andrea 

​Ahogy vannak filmek, amelyeket bármennyiszer megnézünk, úgy vannak mozislágerek, amelyeket bármikor örömmel meghallgatunk. Ezekből válogat Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea, valamint öt zenész. Nem lesz olyan dal, amelyet ne ismerne a közönség! De mégis más lesz – a három díva előadásában.

A Benczúr Kerti Estéken felcsendülnek részletek magyar filmekből, olyan örökzöldek, mint az Engem rumba döntöget romba, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Különös éjszaka volt, vagy a Su-su bolondság. De lesznek Oscar-díjas betétdalok is, mint az Álljon meg a nászmenetből a Say a Little Prayer for You, a New York, New York, az Ilyenek voltunk címadó dala, a Can’t Take My Eyes off You az Összeesküvés elmélet című filmből, vagy James Bond és Disney klasszikusok slágerei.

Közreműködik: Juhász Attila – zongora, Schneider Zoltán – gitár, Studniczky László – basszus, Elek István – fúvós hangszerek, Berdisz Tamás – dob, ütőhangszerek

Előadás a Benczúr Kertben: 2018. augusztus 8. 20.30 (esőnap: augusztus 9.) 

(Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Kapcsolódó cikkek

„Lia ízig vérig nő, vele nem nehéz pasinak lenni” (Valami csaj(ok)
Ördög Tamás bohózatot rendez Szentendrén (A kulisszák mögött)
Ördög Tamás: „Leginkább ezekben a kis terekben érzem otthonosan magam” (A kulisszák mögött)
Spolarics Andrea, Kardos Róbert: A nagy kérdés, hogy tényleg boldog vagy? (A kulisszák mögött)
„Nagyon egyre jár az agyunk, egy nyelvet beszélünk” (Interjú Sztarenki Dórával és Vasvári Csabával)

süti beállítások módosítása