A Magyar Színház évadot hirdetett és díjazta a legjobbjait is

Hámori Ildikó és Ágoston Péter lett az évad legjobb színésze, és hat új bemutatót terveznek jövőre.

A teátrum két év alatt megduplázta a jegybevételét, és a legutóbbi évadban ezt tovább növelte. 344 előadást játszottak, 111 ezernél is több fizető nézője volt a színháznak az elmúló évadban, a látogatottsága pedig meghaladta a 88 %-ot.

agoston_hamori.jpg          Ágoston Péter és Hámori Ildikó

Az új évad bemutatói   

Maurice HennequinPierre Veber: Folytassa Ciceró – avagy botrány a törvényszéken (zenés, szatirikus érzékiség)
szeptember 21. / Rendező: Horváth Illés             

Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István-Vészits Andrea: Időfutár (zenés időutazás)
október 13. / Rendező: Tasnádi Csaba             

Szabó MagdaEgressy Zoltán: Tündér Lala (zenés mesejáték)
október 27. / Rendező: Halasi Dániel 

Dusan Kovačević: A maratonfutók tiszteletkört futnak (fekete komédia)
december 7. / Rendező: Paolo Magelli 

Luigi Magni és Bernardino Zapponi azonos című filmforgatókönyvét Vajda Katalin átdolgozásában: Legyetek jók, ha tudtok! (zenés játék)
2019. január 11. / Rendező: Nagy Viktor 

Carlo Collodi-Litvai Nelli: Pinokkió (mesejáték)
2019. március eleje / Rendező: Eperjes Károly

Jubileumok

Tahi József színművész és Mércséné, Szabó Mária számviteli vezető pályájának 40 éves jubileumához érkezett. 25 éve dolgoznak a Magyar (előtte Nemzeti) Színházban: Szabó Rea öltöztetőtár-vezető, Füsti Ilona öltöztető, Hernesz Zoltán öltöztető, Lőrinszky Katalin jelmezkivitelező.   

Társulati díjak

A Pesti Magyar Színház által 2003-ban alapított  Főnix-díjat a 2017/18-as évad végén a társulat szavazása alapján osztják. Az évad legjobb női főszerelője és a Főnix-díj tulajdonosa: Hámori Ildikó színművész. Az évad legjobb férfi főszerelője és a Főnix-díj tulajdonosa: Ágoston Péter színművész. Az Igazgatóság döntése alapján a Főnix-különdíj tulajdonosa: Czímer László üzemeltetési vezető.  

dijazottakesjubileuomosk.jpgA teátrum díjazottjai és akik a társulati jubileumukat ünneplik (fotó: Juhász Éva)

Akadálymentesítés

A Magyar Színház harmadik éve kiemelt figyelmet fordít az akadálymentesítésre. A három évad alatt közel 250 előadást akadálymentesítettek, amivel egyedülállók a színházak között. A 90 előadásból 11 alkalommal egyszerre valósult meg az audionarráció és a jelnyelvi tolmácsolás is. 

Új projektek

2017 őszén Horváth Illés és színházi csapata elindította a Pesti Kitérő havi rendezvényt, amely lehetőséget ad a fővárosi művészeti egyetemistáknak arra, hogy a kortárs közönség megismerhesse őket.  

2018- áprilisában elindult a Hadd Üljek Melletted! (HÜM) program. Ebben a színházzal együttműködésben álló egyesületeknek, szervezeteknek keresnek folyamatosan támogatókat. Az évadban, a támogatóknak köszönhetően, az Anyahajó  Anyaközpont 6 egyesületi tagja, a turai Mint a többi ember Közhasznú Alapítvány 12 fogyatékkal élő tagja, és a Gyengénlátók Általános Iskolájának 17 hátrányos helyzetű diákja jutott el térítésmentesen a Magyar Színházba. 

Tervek 

Ősszel indul az UNICEF-fel közösen egy színházi nevelési program hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel tervezett együttműködésben indul A Katedrától a színházig program a közönségnevelés érdekében. 

A teátrum tagja az ETC European Theatre Convention-nek, vagyis az Európai Színházi Konvenciónak. Idén januárban a Pesti Magyar Színház is jelentkezett egy több éves, 2020-ig tartó projektre, az ún. Young Europe, azaz Ifjú Európa 3-ra, melynek keretében egy vadonatúj, fiatalokról-fiataloknak szóló színdarabot, illetve előadást kell majd létrehoznunk partnerszínházainkkal, a karlsruhe-i Badisches Staatstheaterrel és a Pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházzal. A projekt előkészítése zajlik.

(Forrás: Magyar Színház)

süti beállítások módosítása