Sodró Eliza: „Könnyebben védek meg valaki mást, mint saját magamat”

A Radnóti színésznője Lady Annát játssza a III. Richárdban. A figura megtalálásáról, a román rendezővel és Alföldivel való közös munkáról is mesélt a Deszkavíziónak.

Sodró Eliza a Kaposvári Művészeti Egyetem elvégzése után a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz szerződött, 2016 óta a Radnóti Színház tagja, ahol az egyik legtöbbet foglalkoztatott színész. A szombathelyi teátrum A falu rossza című Mohácsi rendezésében nyújtott alakításáért 2017-ben elnyerte a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat. Idén ismét ott lesz a POSZT-on, mivel a Radnóti Színház III. Richárdjában szerepel, amelyet beválogattak a pécsi versenyprogramba. 

iiirichard26_venerorsolya_1.jpgSodró Eliza és Alföldi Róbert a III. Richárdban (fotó: Véner Orsolya)

Sodró Eliza szeret a POSZT-on lenni, noha nem a verseny miatt. „Minden évben drukkolok, hogy valamelyik előadásunk bekerüljön. Ilyenkor van idő beszélgetni, meghallgatni egymást. Ha ismerem a partnerem, a színpadon is másképp nézek a szemébe. Játszótársak leszünk. Azt hiszem, a játék nálam bizalmi dolog. Ez nem hangzik túl profin, de így van” – mondja az interjúban.

Andrei Şerban állította színpadra a Radnótiban a III. Richárdot, amelyben Lady Anna szerepét szabta a fiatal színésznőre. Akinek nem is akármilyen Lady Annát kell játszania. „Andreinek határozott elképzelése volt arról, hogy milyen is Lady Anna. Az ő víziója elég unikális, Annát nem így szokták elemezni. Nekem pedig az volt a dolgom, hogy ezt az értelmezést a magamévá tegyem, hogy kitaláljam, honnan másszon elő belőlem ez a powerful woman” – mondja mosolyogva.

iii_toldy_gabor.jpgSzuggesztív, nomen est omen magával sodró Annát alakít, de nem ment számára könnyen megtalálni ezt a figurát önmagában. „Szinte állandóan önbizalomhiánnyal küzdök. Egy jól eltalált politikai beszédnek viszont kell, hogy legyen ereje. Az valamilyen módon hipnózis, tömegeket képes manipulálni. Én nehezen tudom elképzelni, hogy kiállok az emberek elé, és annyira hiszek a saját gondolataimban, hogy meggyőzöm őket az igazamról. Színészként mások gondolatait mondom. Azokat nem féltem annyira a kudarctól, mint a sajátjaimat. Ezért jobban tudom képviselni őket. Könnyebben védek meg valaki mást, mint saját magamat” – meséli. 

                                         (III. Richárd - fotó: Toldy Gábor)

Egy olyan próbán talált rá, amire egy hajnali filmforgatás után, hullafáradtan érkezett. „Ki voltam sminkelve, ami megint csak ad egy pluszt, szóval akkor ott talpig sminkben, hullafáradtan, egy ilyen „minden-mindegy-itt-a-világvége” hangulatban elkezdtem a monológot, és akkor éreztem először, hogy most azt csinálok, amit akarok, amilyennek ennek az Annának lennie kell. Nem érdekelt semmilyen következmény. Hát azt hiszem, ez a legfontosabb. Hogy nem szabad félni. És Anna nem fél” – emlékezik.

A román származású rendező nem vezette őt pontról pontra. „Végig azt éreztem, hogy átlátja az egész rendszert, tudja, hogy mi mivel van összefüggésben, de nem fogja az orromra kötni. Meghagyja nekem azt az örömöt, hogy magamtól jöjjek rá a megoldásra” – mondja Andrei Şerban munkamódszeréről.

Alföldi Róbert alakítja az előadás címszerepét, akivel sajátos helyzet volt Sodró Elizának partnerként játszani, mivel Alföldi többször is rendezte őt (Lear király, Futótűz, Hegedűs a háztetőn). Elvileg benne volt a pakliban, hogy Alföldi rendezőként is instruálja, azonban már korábban is tudhattuk, Alföldi színészként ilyet nem tesz. „Robi is a saját szerepével küzdött és én is az enyémmel. Persze beszélgettünk kettesben is a jelenetről, de sosem zavart össze, pedig megtehette volna, tudja, hogy hallgatok rá. A bemutatón odasúgtam neki a takarásban, hogy jó veled játszani, azt mondta, veled is. Ennyiben maradtunk. Ezek érzékeny dolgok. Nem szabad túlbeszélni” – emlékezik erre a helyzetre a színésznő.

_tgp0290.jpgSodró Eliza az előadásban (fotó: Toldy Gábor)

Az eredeti interjúból, amelyet Malik Andrea készített, az is kiderül, milyen élmény volt számára, amikor még egyetemistaként hosszabban lent tudott maradni a POSZT-on, milyen volt külföldi rendezővel dolgozni angolul, és hogyan formálódott benne napról napra Anna figurája.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

A nap fotója – Alföldi Róbert mint III. Richárd
Játék a hatalommal – Kritikák a Radnóti Színház III. Richárdjáról
„Ostobaság lenne Orbánról csinálni előadást” – III. Richárd a Radnótiban
Ezek az előadások kerültek be az idei POSZT versenyprogramjába
Kik játszanak a legtöbbet – a budapesti művészszínházakban?
Sodró Eliza: „Van egy olyan gyanúm, hogy Alföldi Róbert jó pedagógus”
Bízom benne, hogy mi talán nem hülyülünk meg – Interjú Sodró Elizával

süti beállítások módosítása