Szilánkok a Spirit Színházban

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában. 

A Spirit Nyári Játékok első bemutatója, a Szilánkok filmes töredékeiben négy év történetét mutatja be. A kilenc jelenet a nagy családi titok, a színműíró fiú mássága, a családi látszat megőrzése körül forog. A cselekményben fokozatosan, az időben visszafele haladva tárul fel a múlt. Enrico Luttmann történetét Perjés János, a színház igazgatója fedezte fel, akit az apa szerepében láthatunk.

szilankok4.jpgPerjés János, Gombos Krisztián és Sztárek Andrea az előadásban (fotók: Lantos Zsuzsanna)

Szeretem azokat az előadásokat, amelyek valódi kérdéseket feszegetnek. Fontosnak tartom, hogy a családi tabukat bemutassuk a színpadon, ugyanis hiszek abban, hogy ezzel is segíthetünk feloldani őket. Sajnos nagyon sok olyan esettel találkozom, amikor családon beül tagadják meg egymást az emberek. A Szilánkok azt mutatja meg, hogy az apai elfogadás hiánya miként vezethet tragédiához” – mondta Perjés János.

A családi titkokkal teli dráma az elfogadás, a másik döntésének tiszteletben tartása, a családi kényszerhazugságok tabutémáját boncolja, metsző élességgel. Claude, a jómódú ügyvéd felesége halála után, Laurával él. Fia inkább elköltözik otthonról, mert nem meri bevallani apjának, hogy meleg. Laura titokban meglátogatja a fiút és annak barátját, Davidet. Kiderül, hogy David AIDS beteg, és már a munkáját sem tudja rendesen ellátni, így a két fiú komoly anyagi gondokkal küzd. Paul felkeresi apját, bevallja, amit már úgyis sejt az apa, és pénzt kér barátja gyógyíttatására. Claude ezt mereven elutasítja... 

szilankok3.jpgSomorjai Tibor és Gombos Krisztián

A Sztárek Andrea, Gombos Krisztián, Somorjai Tibor és Perjés János szereplésével bemutatott előadást Rozgonyi Ádám rendezi.  „A darab bár ravaszul kitalálva, de lineáris szövet. Írói szempontból ez izgalmas kihívás, a rendezőt pedig alapvetően a pszichológiai értelmezés felé viszi. Nem a cselekmény, hanem a ki nem mondott gondolatok a darab motorjai. A koncepcióm a színészekkel a lélekállapotok pőrére vetkőztetése mentén alakult ki.” 

A Szilánkok június 18-ai bemutatója része a Budapest Pride LMBTQ tematikus színházi fesztiváljának is. Az előadás ezt követően június 19-én és 20-án is látható a Siprit Színházban. 

(Forrás: Spirit Színház)

süti beállítások módosítása