Ki kér egy operát vacsorára?

Donizetti: Rita című daljátékát az alkotók a Dunapark Kávézóban mutatják be vacsoraoperaként. Azt ígérik, az előadás nem csupán zenei esemény lesz. 

A Dramatic Art Produkciós Iroda az opera műfajában is új és friss alkotást mutat be július 13-án a Dunapark Kávéházban. A vacsoraopera műfaja hazánkban még ismeretlen dolog, bár Londonban ennek komoly rajongó tábora van. Azért választották a helyszínt és formát, hogy közelebb hozzák az operát az emberek mindennapjaihoz. Az alkotók az 1840-ben íródott daljáték teátrális és színészi erejét akarják kidomborítani, a zenei igényesség megtartása mellett.

donizetti_rita_fekvo.jpg

 „Az operajátszás ugyanolyan színház, mint bármelyik prózai előadás mégis sokszor kiveszik belőle a nézők számára átélhető viszonyok fordulata, és pusztán egy zenei esemény marad. A mi szándékunk, hogy teljes színházi élményt adjunk a nézőinknek” – mondta Dénes Viktor, az előadás rendezője. 

A mű helyszínének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a cselekmény maga is egy fogadóban zajlik. Az alkotók ígérte szerint a közönség nem csak nézői, de résztvevői is lesznek az előadásnak, amely egy összművészeti olasz estként fog megjelenni. Bár a mű eredetileg francia nyelven íródott, most magyar nyelven adják elő.

Az opera fő témája a férfi-női viszonyok és nemi szerepek kérdése. A legutóbbi évtizedekben rendkívül sokat változtak, főleg azzal, hogy közeledtek egymáshoz és rugalmasabbá, felcserélhetőbbé váltak. Már nehéz elkülöníteni az „igazi férfi” és az „igazi nő” jellemző tulajdonságait. Az ezekről kialakított hagyományos kép (az aktív, domináns férfi és a passzív nő) már elavultnak számít, de az alternatívák is gyorsan változnak – olvasható a színlapon. 

Az előadás látványát a képregény művészet formaisága, a pop art hatja át. Ezzel az alkotók azt szeretnék vizuálisan kifejezni, hogy ez a mű nem egy öreg, poros dolog, tele van korszerű és örökérvényű gondolatokkal.

A címszerepet Szigeti Karina játssza, főbb partnerei: Ódor Botond és Najbauer Lóránt.

Az előadás július 13-én, este fél 8-tól látható a Dunapark Kávéházban.

(Forrás: Dramatic Art Produkciós Iroda)

süti beállítások módosítása