Washingtonban és New Yorkban vendégszerepel A Dohány utcai seriff

A Dohány utcai seriff amerikai előadásaira a Hungary Live Festival programjaként a washingtoni Woolly Mammoth Theatre-ben és a New York-i Abrons Arts Center-ben kerül sor.

A Hungary Live a k2 Színház kezdeményezésére létrejött fesztivál. A szervezők hosszútávú célja, hogy az esemény kétévenként megrendezésével elősegítsék a kortárs magyar művészet terjesztését a nagyvilágban.

1.jpgBánfalvi Eszter az előadásban (fotó: Horváth Judit)

A Dohány utcai seriffet a FÜGE Produkció és a Kaposvári Egyetem közös előadásaként mutatták be 2012-ben a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A Kovács Márton és Mohácsi János által jegyzett előadás 2013-ban elnyerte a Legjobb független előadás és a Legjobb színházi zene díját a Színházi Kritikusok Céhétől. A független produkció 2017 óta az Örkény István Színház műsorán szerepel.

Az előadásról támogató levelelükben elismerően írtak olyan neves színházi személyiségek, mint Philip Arnoult, a Center For International Theater Development igazgatója, Alisa Solomon, a New York-i Columbia University professzora és Linda Chapman, a New York Theatre Workshop művészeti vezetője. Az amerikai színházi szakemberek a Színházi Kritikusok Céhe által szervezett Hungarian Showcase programban látták az előadást 2013-ban. 

4.jpgAz előadás elnyerte a Legjobb független előadás és a Legjobb színházi zene díját a kritikusoktól (fotó: Puska Judit)

Minden előadás elején elmondjuk, hogy azok a szavak, amelyeket a nézők a vaksötétben hallani fognak, mind elhangzottak már valakinek a szájából, mégpedig olyan emberek szájából, akik visszajöttek, hiszen akik nem jöttek vissza, azoknak nincsenek szavaik” – mondja Mohácsi János, az előadás egyik alkotója és rendezője, aki a washingtoni és New York-i előadások kapcsán kiemeli, hogy „ugyanolyan nagy kihívás angol nyelven játszani, mint magyarul, hiszen a közönség csak a hallottakra hagyatkozhat, de azt nem mondhatjuk, hogy angolul játszani a nem angol anyanyelvű színészek számára könnyebbséget jelent. Ugyanakkor A Dohány utcai seriffet, vagyis immár a „Ghetto Sheriff”-et még nem játszottuk az Egyesült Államokban, kíváncsian várjuk a találkozást.”

Az előadás szereplői: Bánfalvi Eszter, Radnay Csilla, Boros Anna, Keresztény Tamás, Kovács Márton, Lakatos Máté, Formán Bálint, Lábodi Ádám, Némedi Árpád, Rainer-Micsinyei Nóra, Takács Nóra Diána, Tolnai Hella.

(Forrás: k2 Színház)

Kapcsolódó cikkek

A Dohány utcai seriff - Interjú Bánfalvi Eszterrel
New Yorkban szervez magyar színházi fesztivált a k2 színház csapata

süti beállítások módosítása