Victor Ioan Frunză felkavaró Hamlet előadását is láthatjuk Gyulán

A Gyulai Várszínház XIV. Shakespeare Fesztiválját idén Hamlet és Társai címmel rendezik meg. Ezek a külföldi előadások szerepelnek a fesztiválon. 

Az egyik legismertebb shakespeare-i művet, a Hamletet, rendhagyó hazai és külföldi (olasz, román, orosz, angol) előadásokban tekintheti meg a közönség július 9-15. között Gyulán. Sőt, nem csak a shakespeare-i remekmű kerül a középpontba, hanem a különböző átiratai, parafrázisai is. 

tigerlillies.jpg       Tiger Lillies: Hamlet (fotók forrása: Gyulai Várszínház)

Az idei Shakespeare Fesztivál nemzetközi programja 

Metropolis (Victor Ioan Frunză) Hamlet

A nemzetközi hírű román rendező, Victor Ioan Frunză ezúttal az 1960-as évek Helsingörjébe helyezi a Hamlet-történetet, és családi drámaként kínálja. De az előadás többet vállal annál, hogy az érzelmeinkre hasson – megráz, felébreszt. A román kritika az elmúlt évtizedek legfelkavaróbb Hamlet-előadásának nevezi. Olyannyira, hogy 14 éven aluli nézőinknek nem is ajánljuk.

Veszélyes tudatalatti területeket mozgósít ez a darab a katarzis erejével, egyedi, életre szóló Hamlet-élményt nyújtva a nézőnek. Játék az idővel, mégis rendkívül következetes képváltásokat látunk, melyben kezdet és vég, élet és halál a legkülönbözőbb nézőpontokból válik kérdéssé számunkra is – ajánlják az alkotók. 

andrei_hutuleac_hamlet.jpg

Teatro Potlach – Shakespeare Overture / Olaszország 

A Teatro Potlach egy több mint negyven éve fennálló Színházi Kutató- és Kísérleti Műhely, székhelye az olaszországi Fara Sabinán van. Művészeti identitása színházi produkciókban, utcaszínházi előadásokban, workshopokban és rezidens művészi és pedagógiai programokban nyilvánul meg, amelyek a kifejezés és az előadás technikáinak széles skáláját alkalmazzák. 

A színház találkozik a legfejletteb technológiákkal, mely lehetőséget ad egy újszerű és innovatív dramaturgia létrehozásárára. Az előadás szerves része a költői hatású szuggesztív élő zene. A Shakepseare Ouverture, a minden idők legnagyobb írójával való új találkozáson túl, a szépség himnusza, azé a szépségé mely napjainkban olyan múlékony. 

Egy hajó hánykolódik a viharos tengeren, fedélzetén Shakespeare híres drámáinak szereplőivel. Az utasok Prospero varázslatának köszönhetően egy szigetnél szenvednek hajótörést. Calibánon, a sziget egykori urán és őrzőjén kívül feltűnik Rómeó és Júlia, ellenségeskedő családok üldözték el őket. Itt van Jago árulásának két áldozata, Desdemona és Othello, mellettük Hamlet és Ophélia, a dán herceg tragédiájának hősei. Végül maga Antonius találkozik Brutussal, a Caesar elleni összeesküvés vezetőjével.  

A sziget folyamatosan változó térként jelenik meg, amely hajóról óceánra, partról erkélyre, barlangról várra változik, egy Ariel/demiurgosz varázslatának köszönhetően, aki szolgálója és cinkosa mesterének, az ezúttal láthatatlan Prosperonak. A szereplőket egy virtuális tér veszi körül, melyből úgy tűnnek fel mint egy álomban, egy hatalmas fehér vitorlából álló díszletnek köszönhetően, mely a videókivetítéseknek köszönhetően időről időre átváltozik. 

Unteatru – Hamlet / Románia

Megbosszulható vajon a bűn? Hamlet, míg azon igyekszik, hogy elégtételt vegyen apja meggyilkolásáért, tulajdonképpen önmagán áll bosszút, és eljut egészen a hallgatásig. Ez az előadás nem a már jól ismert cselekményt mondja fel, hanem a megtorlás-projekt belső filmjét követi, szigorúan a dán királyfi szemszögéből. Ne várjunk megszokott külsőségeket, korhű jelmezt vagy mesés díszleteket – itt az idő, a jellemvonások, a lelki történések értékelődnek fel. A Hamlet lényege elevenedik meg: a dráma belső esztétikai és erkölcsi eszköztárának köszönhetően, három olyan különleges színészi alakításban, melyek valósan teszik fel a lenni vagy nem lenni kérdését. 

hamlet_unteatru_ro_3.jpg

Flute Theatre – Hamlet, ki van ott? / Nagy-Britannia

A Nagy-Britanniából érkező előadás a főhős kettős tudatában kutat. Mindössze hat színésszel ragadja meg a shakespeare-i tragédia lényegét, belesűrítve azt egyetlen véres éjszakába, amely Hamlet anyjának esküvőjét követi. Hajnalra már csak egy sírásó marad életben. Egyszerre bensőséges és kortárs darab, mely a megkettőződött tudat és a gyász sajátos működését értelmezi, s melyet eredetileg traumát átélt nézőknek szántak. Túlontúl sokan vagyunk ilyenek – vagy egyszerűen csak ennyire erős a darab? Ezt döntse el mindenki maga. Ahogyan már sokan megtették világszerte az előadás megtekintése után.

​A Flute Theatre társulata régóta elkötelezetten szociális érzékenységű, komoly eredményeket értek el például autista gyerekeknek és családjaiknak szánt előadásaikkal, melyekkel körbejárták a világot. 

flute_hamlet_ki_van_ott_gb.jpg

Kolyada Színház – Hamlet / Oroszország 

A Kolyada Színház Hamletje Európa és Ázsia határterületéről, Jeketyerinburgból érkezik Gyulára. Az alapító színész, rendező és drámaíró Nikolaï Kolyada – aki ezt az előadást is rendezte – még 2001-ben ígérte meg: ez lesz a közel másfél milliós város legjobb színháza. Azóta már nemcsak Oroszországban, de Európa számos helyén a legkeresettebb társulatok között találjuk.  

Ez a Hamlet olyan, akár egy pogány ünnepély. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de az biztos, hogy kimozdít egyensúlyi helyzetünkből, nem maradunk érzéketlenek a látottak után. A shakespeare-i szöveg dekonstrukciójával Kolyada a sötét herceg legnagyobb kérdéseire irányítja a figyelmet. 

Tiger Lillies Hamlet

A londoniak egyik kedvencét, egy  brit kultzenekart hallhatnak-láthatnak, akik erre a különleges produkcióra vesznek jegyet. Valódi show-ra lehet számítani egy olyan formációtól, akik az underground státuszból indulva, közel harminc év alatt meggyőzték a közönséget: az a mód és tehetség, amellyel a zenei és előadásmódbeli rétegeket vegyítik, tulajdonképpen utánozhatatlanná és megkerülhetetlenné teszi őket. A háromfős, provokatív banda zenéjében ott találjuk a kabaré, varieté, punk és opera elemeit, de ugyanilyen természetességgel a cigány- vagy cirkuszi zenét és a francia sanzonokat, a Koldusopera motívumait. Martyn Jacques, az együttes frontembere a kasztrált énekesek stílusát tanulta meg, és hangszerhasználatuk is teljesen eltér a megszokottól. A Hamlet-előadásban nemcsak zenei, de egyúttal mélyreható színházi élményre is számíthatunk, kortárs cirkuszi jelenetekkel és óriásbábokkal.

A dán rendező, Martin Tulinius értelmezésében a csábítás, szerelem, bosszú, árulás és halál egyvelege sötét humorral itatódik át. Az előadással a csapat végigturnézta Európát, Ázsiát, Ausztráliát és Amerikát, és mindenhol népszerűségre és remek kritikai visszhangra talált.

(Forrás: Gyulai Várszínház)

Kapcsolódó cikkek

Ezek a magyar előadások szerepelnek a gyulai Shakespeare Fesztiválon

süti beállítások módosítása