Pécsi Ildikó: „Mindig azt adtam a színpadon, ami az akkori lényem volt”

A színésznő néhány hete ünnepelte a 78. születésnapját. A Fuhu.hu kérdezte őt.

Pécsi Ildikó volt a magyar Bardot. Az első igazi szex szimbólum, akiért a hatvanas években a pasik sem időt, sem pénzt nem sajnálva, akár tucatszor is beültek megnézni Az aranyembert. Pécsi Ildikó néhány hete ünnepelte 78. születésnapját. 

pecsi_keleti_eva_pinterest.jpg        Pécsi Ildikó (1966) - Fotó: Keleti Éva / Pinterest

Nekem a Jóisten mindent megadott ehhez. Édesanyám már gyerekkoromban mindig azt mondta, én vagyok a faluban – mit a faluban, az egész országban! -, a legszebb kislány, és ezzel el is volt rendezve. Kicsi koromtól, ha megjelentünk valahol, én voltam a központ, a cserfes, szőke kislány” – mondja az interjúban a fiatalkori külsejéről.

Természetesen viseltem, amivel a jóisten megajándékozott gyerekként, aztán felnőtt nőként a formás mellekkel, a karcsú derékkal, a hosszú lábakkal. Lehet, hogy a mai fejemmel kicsit zavarna, hogy mindenki „csak azt” nézi rajtam. Talán ma el is pirulnék, de akkoriban észre sem vettem” – fűzi hozzá.

Színésznőnek születtem. (…) Mindig azt adtam a színpadon, ami az akkori lényem volt” – meséli a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész. Nem volt sosem irigy a kolléganőire: „Nem volt rá okom. Az élet elhalmozott mindenféle nagyszerű szereppel. Voltam fiatal és öreg, sovány és kövér, lehettem vidám és eljátszhattam a „hattyú halálát””.

Nagyszerű színészek voltak a partnereim, és a kor legelismertebb rendezőivel dolgozhattam” – vallja, hozzátéve, hogy az előbbiektől leste el a színészmesterség titkait. „Ruttkai Évától eltanultam a kézmozdulatait, amit ő is Bajor Gizitől lesett el. Apámtól, aki szintén rajongott Bajor Giziért, azt a pillantást tanultam meg, hogyan kell lenézni a nézőtérre, hogy ott mindenki úgy érezze, egyenesen hozzá beszélek. A Pécsi Balett táncosaitól a tartást, Páger Tóni bácsitól a pontosságot, Bessenyei Feritől megtanultam, hogyan lehet legyőzni a lámpalázat” – sorolja. 

pwcsi-ildiko.jpgPécsi Ildikó (fotó: Zih Zsolt)

A férje Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó. „Minket az isten is egymásnak teremtett. Ötven éve élünk együtt, a szó szoros értelmében jóban és rosszban kitartva egymás mellett. Amit nekem a színpad jelentett, azt neki a stadion. És ezek jól megfértek egymás mellett” – vallja a színésznő.

Az interjúban szó esik a lehetséges következő színházi szerepről is. „Megkeresett Eszenyi Enikő a Vígszínházból, hogy adjon egy szerepet, amit mindig nagyon szerettem volna eljátszani a Padlásban. De nem fogadtam el. Ha majd egyszer könnyebben tudok majd mozogni, talán még a színpad is szóba jöhet” – mondja Pécsi Ildikó.

Az eredeti interjúból, amit Somfai Péter készített, az is kiderül, voltak-e irigyei annak idején, hogyan győzi le a lámpalázát, és milyen egészségi állapotban van mostanában.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása