Ascher Tamás és Szikszai Rémusz is rendezni fog a Budapest Bábszínházban

Sikeres évadot zárt a bábszínház. A következőt pedig a hagyományőrzés és a kísérletezés jegyében hirdették meg. Emellett társulati díjakat is osztottak.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt. Friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is. 443 előadásukat 111.018 néző látta, ami 102%-os látogatottságot jelent. A következő évadban – amely a hagyományőrzés és a kísérletezés jegyében készül, és fontos társadalmi problémákra reflektál – olyan rendezők érkeznek, mint Szikszai Rémusz és Ascher Tamás.

180607_babszinhaz_evadzaro_19_resize.JPGPájer Alma Virág színész, az egyik díjazott az évadzárón (fotók: Gálos Mihály Samu)

Az évadzárón társulati díjak is gazdára találtak: a társulat titkos szavazása alapján a Havas–B.Kiss-díjat Pájer Alma Virág színművész, a Kovács János-díjat pedig Cserneczki Sándor színpadmester kapta.

A színház 69. évada egy felnőtteknek készülő előadással indul az Ország Lili Stúdióban. Szikszai Rémusz rendezi A vihart, a Shakespeare-dráma Prosperóját Fodor Tamás alakítja. Ugyanitt mutatják be Háy János új darabját. Ennek alapjául Irena Sendler élettörténete szolgál, aki a második világháború alatt 2500 zsidó gyereket mentett ki a varsói gettóból, rábeszélve az anyákat, hogy bízzák rá gyerekeiket, akik így megmenekülhetnek a gázkamra elől. Az előadást Hoffer Károly rendezi. Lázár Ervin közkedvelt meséjével, a Szegény Dzsoni és Árnikával pedig a kisiskolásokat várják negyedik emeleti kamaratermünkben.

Ascher Tamás a Nagyszínpadon egy Neil Gaiman-regényt visz színre: a Coraline és a titkos ajtó igazi családi előadásnak készül, a bemutató januárban lesz. Tavasszal ugyanitt a kicsiket várják: Kuthy Ágnes rendezésében egy igazi klasszikus, a 80 nap alatt a Föld körül a Verne-regény mellett filmből, rajzfilmből is ismert története elevenedik meg.

180607_babszinhaz_evadzaro_8_resize.JPGMeczner János igazgató az eseményen

A Kemény Henrik Teremben egy vásári bábjátékot, a Batu-tá kalandjait állítja színpadra Kovács Géza. Az előadást három éven felülieknek ajánlják. A három év alattiakról sem feledkeznek meg, nekik tavasszal készül új produkció ugyanezen a játszóhelyen, amelynek rendezője  Varsányi Péter. Az évad során tervezik még Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból művének bábos feldolgozását Szabó Máté rendezésében, valamint A bátor csikó című Grimm-mese bemutatását, amelynek rendezője Csizmadia Tibor lesz.

(Forrás: Budapest Bábszínház)

süti beállítások módosítása