Áramlás – európai gálaest neves külföldi fellépőkkel Győrben

A győri XIV. Magyar Táncfesztivál kiemelt eseménye a táncszakma szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.

Az előadás az országok és korosztályok közötti szabad művészi áramlás jegyében a profi társulatok mellett bemutatja a táncképzés közép- és felsőfokú végzőseit, a hazai előadók mellett osztrák, cseh és olasz vendégművészeket.

mtegyetem_04_22_010_1.jpgA Magyar Táncművészeti Egyetem előadása (fotók forrása: Győri Balett)

St. Pölten új és fiatal együttese az Europaballett, a Brnoi Ballett, valamint a visszatérő vendég, az olasz Egribiancodanza Compagnia képviseli a nemzetközi táncéletet. Itthonról a Kecskeméti City Balett mutatkozik be egy rövidebb darabbal. A Magyar Táncművészeti Egyetem végzősei egy nappal budapesti koncertvizsgájuk előtt Győrben is bemutatják előadásuk egy részletét Bach E-dúr hegedűversenyére készült Fodor Antal koreográfiát.   

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat második fordulójába bejutott győri versenyprogram  Debrecennel és Veszprémmel verseng majd a november 9-ei döntéskor.  A mostani helyzet különleges, mivel Nagy-Brittania brexitjével az eredetileg kijelölt  angol – magyar város - páros egyik tagja már nem töltheti be az Európa Kulturális Fővárosa posztot. Így a győztes magyar város egyedül várja majd egy éven keresztül a programokra érkező bel és külföldi látogatókat.

kecskemet_city_b.jpgKecskeméti City Balett

Borsa Kata, a Magyar Fesztiválszövetség alelnöke, akinek a nevéhez fűződik egyebek mellett az Öt Templom Fesztivál is, a győri pályázat egyik készítőjeként elmondta, a város a gazdasági - kulturális „aranyháromszög” egyik tagjaként három pillérre alapozza programját: Út, Város, Párbeszéd. Ez utóbbiban, a párbeszédben kap nagy szerepet a nyelv nélküli kommunikáció legrégebbi és legszebb formája a tánc, és annak helyi prominens képviselője a Győri Balett. A társulat közreműködésével az elképzelések szerint 2023-ban a Magyar Táncfesztivál Nemzetközi Táncfesztivállá alakul, amely szakmai képzésekkel és konferenciákkal egészülne ki.   

(Forrás: Győri Balett)      

Kapcsolódó cikkek   

Hamarosan kezdődik a táncáramlás Győrben

süti beállítások módosítása