Az Úr nevében – Urbán András rendezése Szabadkán

Az előadás egy politikailag brutálisan inkorrekt színházi akció – újfajta politikai paradigmát használ, miszerint rosszfiúk is lehetünk. 

Urbán András rendezése a Kosztolányi Dezső Színházban ismét csak szembenézésre kényszeríti a nézőit: „A 'balliberális' koncepció nem létezik. A lusták és a jobboldaliak találták ki, hogy leírják velük ellenségeiket. A produkció a zsidó-keresztény kultúrhagyomány védelme – vagyis a keresztény Európa védelme. Önpusztítás árán is. A demokrácia elpusztításának árán, mint a társadalmi és emberi szabadság egyetlen formája. Cél, hogy minél közelebb kerüljünk a szakadék széléhez.

edy_7487.jpgAz Úr nevében (fotók: Molnár Edvárd)

 

Senkinek sincs igaza, csak és kizárólag nekünk. Az életmódunk elfogadhatatlan a közeledő vallási kultúra számára. Nincs megoldás. Csak a leszámolás a másikkal. És önmagunkkal. A menekültekkel nincs semmi probléma, amíg közelebbről meg nem vizsgáljuk őket. Szeretjük őket, amíg a régi téglagyárakba vannak zárva, melyek illegális befogadóközpontokként működnek. De nem számítanak különösebben. Az iszlámot is csak addig kedveljük, amíg Egyiptomban nyaralunk. 

Vége a toleranciának. Ideje, hogy elfogadjuk önmagunkat annak, amik vagyunk. 

Az előadás két nagy vallási kultúrát állít szembe egymással, Európa határán, a híres magyar kerítés mellett, melyek úgy tesznek, mintha nem ismernék egymást... És nem is ismerhetik, amíg nem látják a másikat egy sniper célkeresztjében. Mi sem ismerjük. Egészen addig, amíg be nem lépnek a hálószobánkba.

ur.jpg

És mindezek közt ott áll az ember. Az egyén. Az individuum. És állást kell foglalnia.

Az előadás szereplői: Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Nagyabonyi Emese. Dramaturgként Gyarmati Kata segítette a rendező munkáját. A bemutatót június 16-án tartották.

(Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)

süti beállítások módosítása