Hamarosan indul az Esztergomi Várszínház jubileumi évada

Örökös tagot választanak, Nagyfalusi Tibor Művészeti-díjat alapítanak és baráti kört hoznak létre a július 7-én kezdődő évadban.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója sajtóbeszélgetésen jelentette be, az ünnepi évadban szeretnének tisztelegni azok előtt, akiknek művészete, pályafutása, közösségért végzett példaértékű önzetlen munkája hozzájárult ahhoz, hogy létrejött ez a játszóhely, és immár 30 éve működik.

ha_mi_holtak_feltamadunk3.jpgHa mi holtak feltámadunk (Soproni Petőfi Színház)

Ezért az idei szezon végén első alkalommal megválasztják az Esztergomi  Várszínház Örökös tagját. A díjat olyan személyek érdemelhetik ki, akik az indulás óta maradandóan letették a névjegyüket a várszínházban, hozzájárultak a szabadtéri teátrum országos és nemzetközi hírűvé válásához. Ugyancsak a jubileumhoz kapcsolódva alapították meg a Nagyfalusi Tibor Művészeti-díjat, melyet mindig az adott évadban a legkiemelkedőbb művész, csoport, színész, rendező, díszlet-és jelmeztervező vagy más alkotó vehet majd át.

Nagyfalusi Tibor nagyon sokat tett a város közösségi, kulturális életéért, több mint két évtizedig volt a városi könyvtár igazgatója, vezette a helyi amatőr színjátszó csoportot, és alapítása – 1988 óta tagja volt annak a közalapítványnak, amelyet a várszínházi nyári játékok támogatására szerveztek. Az elismerésekről háromtagú kuratórium dönt az évad végén, a közönség a Nagyfalusi-díj jelöltjére szavazhat.

Az idei évadban szeretnék megalapítani az Esztergomi Várszínház Baráti Körét, hogy még hatékonyabban tudjanak a nézőkkel kapcsolatban maradni, és így is tovább növeljék a szabadtéri játszóhely társadalmi beágyazottságát a településen. 

Az ünnepi évadra megjelenik a harminc évet átölelő könyv, sok képpel, visszaemlékezésekkel, kritikákkal, írásokkal. Amennyiben anyagi lehetőségeik engedik, a tervek szerint egy dokumentumfilmet is forgatnának az elmúlt évtizedekről.

Horányi László beszélt arról is, a jubileumot együtt ünnepelhetik testvérszínházaikkal, neves teátrumokkal, régi barátaikkal, olyan fellépőkkel, művészekkel, akik az elmúlt három évtizedben szerepeltek a játszóhelyen. Emiatt is alakítottak ki tematikus hétvégéket számukra a műfaji sokszínűség és az igényes szórakoztatás jegyében.

muveszet2.JPGMűvészet (Váci Dunakanyar Színház)

Ennek eredménye most, hogy Temesvár is bemutatkozik az ünnepi szezonban, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Futótűz című darabot hozza el Esztergomba. Érkezik a komáromi teátrum, a Nemzeti Színház, a Soproni Petőfi Színház, a Váci Dunakanyar Színház. Különböző produkciókkal visszatér a játszóhelyre Udvaros Dorottya, Ónodi Eszter, Érdi Tamás, a L' art pour l' art Társulat, Horányi Juli, és találkozhat a közönség Sebő Ferenccel és Vidnyánszky Attilával is. A szervezők megemlékeznek Cseh Tamásról, Rejtő Jenőről, valamint különleges esten láthatják a nézők a Quimby-slágerekre épülő Megadom magam című musicalt.

A Bazilika előtti nagyszínpadon augusztus 16-án az ExperiDance Ezeregyév című  produkciója látható, és az ünnepi évad zárásaként nagyszabású koncerten augusztus 18-án  Tóth Vera & Budapest Jazz Orchestra lép fel kiegészülve a Color Symphonic vonósaival.

A nagyszabású jubileumi évadot megelőzően, lehetőséget adnak a helyi tehetségeknek, művészeti csoportoknak, diákszínjátszóknak a fellépésekre, így ők vezethetik fel a nyári szezont. A nagyváradi bábművészek vezetésével pedig újra megrendezik az Esztergomi Bábos Tábort, immár tizennyolcadszor, amelyre idén Angliából is érkeznek résztvevők Esztergomba.

(Forrás: Esztergomi Várszínház)

süti beállítások módosítása