Túlsúlyos örökség a Hatszín Teátrumban

Andrew Bovell Majd ha az eső eláll című családdrámáját mutatják be augusztusban. 

Andrew Bovell elismert ausztrál dráma- és forgatókönyvíró 2008-ban bemutatott darabját számos irodalmi és színházi díjjal tüntették ki. A New York Times szerint az egyik legjobb kortárs családdráma, mely most először kerül színre magyar nyelven. Az Ausztráliában, Angliában és Egyesült Államokban is sikerrel játszott mű két kontinensen és nyolc évtizeden ível át, és egy család négy generációjának különös sorsát követi nyomon. 

simonzoli.jpgSimon Zoltán az olvasópróbán (fotók: Sam Scott Schiavo)

A darab 2039-ben kezdődik, amikor az Amerikai Birodalom már rég megbukott, a klímaváltozás helyrehozhatatlan károkat okozott, a halak kipusztultak, a sivatagokban hóviharok dúlnak, szerte a világon hatalmas áradások pusztítanak, és a tenger lassan elborítja a kontinenseket. Láthatóan közeledik a vég. Egy váratlan telefonhívás azonban felkavarja a rejtélyes múltat már megérteni sem kívánó Gabriel York magányos estéjét. Évtizedek óta nem látott fia jelentkezik, és látni szeretné. Valamit akar tőle.

A darab egy titkos, elhallgatott örökségről beszél, pokollá vált házasságokról, komplikált szülő-gyerek kapcsolatokról, bűnökről és a megbocsátás képtelenségéről, gyilkos némaságról és kínzó magányról, váratlan eltűnésekről és érthetetlen elhagyásokról, melyek mind feltáratlan vagy ki nem beszélt fájdalmakból erednek, és amelyek újabb generációkat tehetnek és tesznek tönkre. 

siposveraszarazdenes.jpgSipos Vera

És az évek múlásával az oknyomozás is egyre lehetetlenebbé válik, csak összefüggéstelen töredékek, elhomályosuló emlékek szilánkjai, visszacsengő, értelmüket vesztett mondatok maradnak a felszínen, végül pedig már csak néhány hasznavehetetlen régi tárgy egy öreg bőrönd mélyén, míg ezek jelentését és történetét is el nem mossa az idő. 

Örököljük a múltból a megoldatlan dolgokat, és ha nem oldjuk meg magunk, továbbadjuk utódainknak. Készen állunk-e arra, hogy átadjuk a múltból származó károkat a gyermekeinknek?" (részlet a darabból) 

Az előadás szereplői: Simon Zoltán, Máhr Ági, Bajor Lili, Száraz Dénes, Pásztor Edina, Sipos Vera, Epres Attila, Dióssi Gábor, Dudás Demeter, Mester Viktória, Szemző Gábor és Kiss János. Rendező, látványtervező és fordító: Kulumatué. 

kulu2.jpgKulumatué, rendező

A Majd ha az eső eláll augusztus 10-én, este 7 órától látható első alkalommal a Hatszín Teátrumban.

(Forrás: Hatszín Teátrum)

süti beállítások módosítása