Hétrétország – Tíznapos összművészeti köztivál az Őrségben

Hogy mi a köztivál? Egy emberléptékű fesztivál. Mit jelent az emberlépték? Ahhoz már oda kell menni egyszer. 

Hogyan lett néhány éve Hétrétország fesztiválból köztivál? Egy szemléletváltást követően, amely részben szükségből, részben felismerésből fakadt. „Meglátogattam néhány - a miénkhez hasonló - vidéki fesztivált. Rájöttem, hogy bizonyos szempontból „egy húron pendülünk”, mi egy fesztiváltípust képviselünk, ami akár megérdemelné, hogy néven nevezzék. Ez a név lett a „köztivál”. Mindenhol a speciális helyi adottságokra és a helyi közösség alkotó részvételére építünk, amely jó esetben kiegészül a látogatók alkalmi közösségével. Ez volna a cél” – mondta néhány évvel ezelőtt Sülyi Péter, Hétrétország alapítója és fő szervezője.

hetretorszag-1_1.jpgForrás: oriszenpeter.hu

A programkínálatban is egy sajátos szemléletet követnek a köztiválok: „szeretnénk elkerülni a túlzásokat. Arra döbbentem rá, hogy nincs lényegi különbség egy kulturális túlkínálat és a szupermarketek túlkínálata között. Ugyanaz a mechanizmus működteti: elárasztanak olyan „termékekkel”, ami messze túl van a szükségleteden. Egyfajta önkorlátozást szeretnék a köztiválideológia részévé tenni: csak annyi programot viszünk bele a rendezvénybe (a minőségből, és nem a töltelékből!), amennyi egy ember számára még jószerivel befogadható” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Sülyi Péter.

A tíz napon át tartó összművészeti fesztiválon zenei, színházi programokkal, filmvetítéssel és nyitott portákkal várják a látogatókat. Neves előadók és együttesek lépnek színpadra: a fesztivál vendége lesz Lukács Miklós, Balogh Kálmán, Bognár Szilvia, a Bohemian Betyars, Kollár-Klemencz László, a Müller Péter Sziámi AndFriends, Lajkó Félix és a Dresch Mihály Vonós Quartet.

Az őriszentpéteri Pajtaszínházban színházi produkciók váltják egymást: augusztus 18-án délután a SimorÁg TánCirkusz előadását láthatja a közönség, este pedig Esterházy Péter – Csokonai Lili néven írt – Tizenhét hattyúk című regényének színpadi adaptációját játsszák. Augusztus 19-én a felvidéki Csavar Színház és a Ziránó Színház előadása mellett bemutatják Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című filmjének adaptációját is. A produkciót a soproni Petőfi Színház és több, határon túli magyar színházi csoport koprodukciójában állították színpadra.

het_tanc_1.jpg                         Táncmulatság Hétrétországban (fotó: Simon Attila)

A zenei és színházi programok mellett mintegy 20 település 50 helyszínén várják nyitott portákkal a látogatókat. A „köztivál” vendégei beléphetnek a kézműves műhelyekbe, a művészek műtermeibe, megismerkedhetnek az állattartók, gazdálkodók napi munkájával és az őrségi ételkülönlegességeket is megkóstolhatják. 

A fesztivál idején kiállítások nyílnak, filmvetítéseket tartanak, sport- és természetjáró programokat szerveznek. A tíznapos programsorozathoz csillagnézés, őrségi tánctábor, filmes alkotótábor és kézműves kirakodóvásár is kapcsolódik.

Hétrétország augusztus 11-től 20-ig tart. A részletes program a köztivál honlapján található. 

(Forrás: MTI, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Játékemberek és emberléptékek (Fidelio)

süti beállítások módosítása