Urbán András is rendez a Stúdió K új évadában

Ugyancsak Szabadkáról jön Gyarmati Kata, aki a színház művészeti vezetői posztját veszi át.

Az intézmény számos új hírrel rukkol elő a 2018/2019-es évadra vonatkozóan. A színház művészeti vezetői posztját az egy éve lemondott Nagypál Gábor helyett Gyarmati Kata, a Szabadkai Népszínház Magyar Tagozatának vezetője veszi át – mondta el Imely Zoltán, a Stúdió K Színház ügyvezetője. Az évad különlegessége, hogy hosszú évek óta újra nagyszínpadi bemutatóval várja a gyerekeket a színház, amelyet Tóth Réka Ágnes Odüsszeusz bolyongásai című bábos kalandjátékából rendez Németh Ilona. Az előadás játékmestere Fodor Tamás lesz, zeneszerzője pedig Spilák Lajos. Bemutató szeptember 23-án.

st.jpgImely Zoltán ügyvezető a Stúdió K előtt (forrás: Stúdió K) 

A Stúdió K két bemutatója kapcsán is megmutatkozási lehetőséget kínál fiatal színházi alkotók számára az évadban. Simányi Zsuzsanna rendező Fabacsovics Lili és Boronkay Soma dramaturgokkal jegyzi az Ítél a nép munkacímű előadást, amely 1945-ös történelmi eseményekből kiindulva egy alternatív igazságszolgáltatási gyakorlat felvázolására tesz kísérletet. A készülő darab középpontjában a társadalmi megbékélés és a politikai felelősségvállalás áll. Bemutató november 16-án.

Jövő év február 22-én láthatják először a nézők Az angyali üdvözlet című misztériumdrámát a tavaly végzett Szenteczki Zita rendezésében. Paul Claudel a XV. századi Franciaország kulisszái közé, egy zűrzavaros és vérzivataros világba helyezi liturgiával átszőtt történetét. A felnőtt bábelőadás arra keres mai értelmezést, hogy maradhat-e az ember minden körülmények között önazonos. A rendező alkotótársai Bíró Bence dramaturg, Rumi Zsófia látványtervező és bábkészítő, valamint Tarr Bernadett zeneszerző lesznek.

urban.jpg                                                                       Urbán András (fotó: magyarszo.com)

A negyedik bemutató pedig igazi kuriózum lesz nem csak a Stúdió K számára, hiszen Urbán András, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója és főrendezője most először fog rendezni Magyarországon. Előadásának munkacíme Sacra Hungarica, és a tervek szerint 2019 tavaszán kerül majd a Stúdió K társulatával bemutatásra.

 

Szintén először kerül megrendezésre az a játékos hangszerbemutató gyereknek, amelyet Ágoston Béla vezet majd. A HANGLÉGKÖR/ZENEZIVATAR című előadás egy zenei utazásra hív minden 5 év feletti kalandvágyót, aki kíváncsi arra, hogy mit mesél egy széllel bélelt bőrtömlő, hogyan szólal meg egy olajos hordó, vagy egy többméteres facső. Ha valaki a hangszereket is ki szeretné próbálni, természetesen arra is lesz mód.

 

Idén a számos filmből ismert Farkas Franciskával folytatódik a Stúdió K drámapedagógiai programja, befogadóként pedig a jövő évadban is műsoron tartják a k2 Színház társulatának A Cenci-ház című előadását Alföldi Róbert rendezésében.

farkas_franciska_foto_mikloska_zoltan.jpg       Farkas Franciska (fotó: Miklóska Zoltán) 

Folytatódik az évadban a díjnyertes Peer Gynt, az ősszel újabb hat előadás valósul meg belőle és a tavaszra is terveznek belőle egy tíz alkalomból álló előadássorozatot. Tovább játsszák a Jeles András által rendezett Babaház-at, Horváth Csaba és Mikó Csaba Szürke galamb parafrázisát, Fekete Ádám Reggeli dinoszauruszokkal című tavalyi bemutatóját, a hatodik éve sikeres Négyeshatos-t, illetve a k2 társulattal közösen készített Bakfitty és a Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban című előadásokat. A gyerekelőadások közül a Rettentő görög vitéz, a Szamár a torony tetején, a Madárház, A kíváncsi kiselefánt, és A kengurukölyök marad a fiatal színházlátogatók számára repertoáron.

(Forrás: Stúdió K)

süti beállítások módosítása