Ian McKellen a Lear király helyett saját életével szórakoztatta a közönséget

A világhírű színész lábsérülése miatt nem tudott játszani, ezért személyes vallomásokkal kárpótolta közönségét a West Enden.

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik hétvégi előadását Ian McKellennek a londoni West Enden. A nézők visszakapták az esetenként 170 fontos (61 ezer forintos) jegyek árát, ráadásul a színész megkérte őket, hogy maradjanak, hallgassák meg pályafutása és élete legemlékezetesebb történeteit. Az esemény óriási siker lett.

ian_mckellen_1.jpgIan McKellan (forrás: port.hu)

Ian McKellen a színpadon egy karosszékben ülve, bottal a kezében szórakoztatta a közönséget a Duke of York's Színházban. Kirsty Bushell színésznő, aki a király egyik lányát, Regant játssza a Lear királyban, a takarásból hallgatta kollégája történeteit. „Spontán, teljesen természetes és mélyen megható volt” – mondta a The Times című lap hétfői számában az eseményről. „Mindenáron nyújtani akart valamit a nézőknek, több mint egy órán át mesélt az életéről, pályafutásáról és a színészet, különösen a Shakespeare iránti rajongásáról telt ház előtt. A színház megtelt szeretettel és együttérzéssel” – tette hozzá.

Katie Simpson, a CBC kanadai közszolgálati műsorszóró egyik újságírója, aki a közönség soraiban ült, kiváltságos és „meglehetősen hihetetlen” élményként jellemezte a szombati matinéprogramot. Elmondása szerint Ian McKellen beszélt többek közt arról, hogy nem szereti a mikrofonokat a színházban, mert szerinte akadályozzák a kapcsolatteremtést. Azzal viccelődött, hogy azért lett színész, mert magamutogató.

ian_mckellen2.jpgIan McKellan Gandalfként A Gyűrűk Urában (forrás: port.hu)

Shakespeare több művéből is fejből idézett jeleneteket, kétszer pedig A Gyűrűk Ura varázslója, Gandalf bőrébe is belebújt. Kérdezni is lehetett tőle. A közösségi hálón fellelhető élménybeszámolók szerint volt, aki életre szóló élménynek nevezte a rendkívüli színházi programot, amelynek végén állva ünnepelték a színészt. 

Ian McKellen vasárnap közleményt adott ki, amelyben megírta: a lépcsőn felfelé szaladva meghúzódott az egyik combizma. A 79 éves színész a metró után futott. Kisebb sérülése meggátolta abban, hogy például térdeljen a színpadon vagy a hátán cipelje Cordelia holttestét, ezért maradt el a szombati matiné-előadás. Ian McKellen bocsánatot kért a közönségtől, amiért Lear királyra számított, de helyette őt kapta. A színész szombat este már színpadra tudott állni. 

 (Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása