Egy kamionon lesz látható az Operaház legújabb utazó produkciója

Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájának premierjével folytatódik a Gördülő Opera-sorozat, Székelyföldön. 

A sorozat most első ízben látogat külhoni magyar településekre. Az augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi városba ellátogató produkció különlegessége, hogy színpadként egy kamion külön erre a célra kialakított pótkocsija szolgál. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország Kormánya támogatásával, közpénzből valósulnak meg. 

szerelmi_bajital_video_vagokep_1920x1080px.jpg

A 2017/18-as évad során hét szomszédos ország tizenhat magyarlakta települését felkereső Kárpát-Haza OperaTúra különleges élménnyel szolgált mind a külhoni közönség, mind a budapesti Opera társulata számára. A folytatást idén a Gördülő Opera-sorozat jelenti, amely csaknem 75 éve a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útnak a II. világháború után, hogy „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját.

A 60 év szünet után 2014-ben újraindult sorozatban most Donizetti több mint 180 éve állandó népszerűségnek örvendő vígoperája, a Szerelmi bájital lesz látható. A történet főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson.

Bár a bájital valójában csupán bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát. A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Una furtiva lagrima kezdetű tenor-áriával ötvöző darab most Toronykőy Attila rendezésben lesz látható, aki tekintettel a produkció különleges jellegére, a mába helyezte a darab cselekményét, népszínházi jelleget szán az előadásnak, és tervei szerint nem csak a színpadként szolgáló platót, de magát a kamiont is bevonja a rendezésébe. 

img_6726.JPGSzemere Zita, aki Adinát alakítja az előadásban (fotó: Kaszás Tamás)

A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban Adinát Szemere Zita és Nánási Helga, Nemorinót Biri Gergely és Ujvári Gergely, a kuruzsló Dulcamara doktort Szvétek László és Cseh Antal, míg Belcore őrmestert Geiger Lajos és Rezsnyák Róbert formálja meg. Az előadásban több mint húszfős kórussal közreműködik az Opera Énekkara (mb. karigazgató: Csiki Gábor), az ugyancsak húszfős Opera Zenekart Cser Ádám dirigálja. 

Az idei évadban kizárólag Székelyföldön látható ingyenes szabadtéri produkció főpróbáját a magyarországi közönség augusztus 26-án Szaporcán, az ormánsági Bőköz Fesztiválon tekintheti meg. Ezt követően augusztus 31. és szeptember 9. között Sepsiszentgyörgyben, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredán, Gyimesközéplokon, Gyergyószentmiklóson, Szentegyházán, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen vendégeskedik az előadás. A produkció jövő augusztus végén majd ismét útnak indul, ekkor Közép-Erdély, Bánát és Partium magyarlakta településeit fogja felkeresni.

Az előadásokat Székelyföldön magyar nyelven, román feliratozással játsszák minden alkalommal este 8 órától. A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy az ülőhelyek száma korlátozott, és rossz idő esetén az adott előadás elmarad.

(Forrás: Magyar Állami Operaház)

Kapcsolódó cikkek

Szemere Zita: „Az szeretnék maradni, akinek születtem”

süti beállítások módosítása