Császár Angela, Zsurzs Kati és Szilágyi Tibor kap idén Tolnay Klári-díjat

Az elismerést a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságukért vehetik át csütörtökön Mohorán.

Balla István, a Tolnay Klári Emlékház vezetője elmondta: a legendás színésznő halálának századik évfordulóján döntöttek arról, hogy művészeti díjat adományoznak, a díjak egy gerlét, Tolnay Klári legkedvesebb madarát ábrázolják.

csaszar_angela-horz.jpg                Császár Angela, Szilágyi Tibor, Zsurzs Kati

Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész a főiskola elvégzése utána a Nemzeti Színházhoz szerződött, melynek nyugdíjazásáig tagja maradt. A színpadon Melinda volt a Bánk bán című drámában, játszott Moliere, Dosztojevszkij, Shakespeare darabjaiban, az István, a király című rockoperában Saroltot alakította. Játékfilmjei között van A beszélő köntös vagy a Szirmok, virágok, koszorúk, ő adta Anne Webster, Onedin kapitány felesége hangját a tévésorozatban. Több önálló esttel is színpadra lépett, mint a Rejtelmek vagy A színésznő dalai.

Zsurzs Kati Aase-díjas magyar színésznő, szinkronszínész, Zsurzs Éva filmrendező lánya 1977-től, a főiskola elvégzésétől dolgozott a Thália Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a budapesti Karinthy Színházban és szabadúszóként is. Színpadon játszott az Édes Annában, a Figaro házasságában, a Háború és békében, számos tévéfilmje között van A fekete város, A Zebegényiek, az Abigél (Kis Mari szerepében). Sok sorozatban vállalt szinkronszerepet.

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Dolgozott Kecskeméten és Veszprémben, 1969-től játszik Budapesten, volt a Thália, a József Attila Színház, a Nemzeti Színházhoz, a Vígszínházba, és az Új Színház tagja is. 2003 és 2007 között a Soproni Petőfi Színház művészeti igazgatója. Alakította Káint Sütő András Káin és Ábel című darabjában, a polgármestert a Rokonokban.  Szinkronizált a Guldenburgok örökségében és a Csillagok háborújában, rendezte a Liliomfit vagy a Charley nénjét. A tévében a Szeszélyes évszakok állandó szereplője volt, Sátori Géza főhadnagyot játszotta a Kántor című sorozatban, Oszit az Üvegtigrisben. Jean Reno számos filmben Szilágyi Tibor magyar hangján szólal meg.

A Tolnay Klári Kulturális Díjat minden évben azoknak adják át, akik az egyesület munkáját segítik. Az idei kitüntetett Mohai Gábor rádiós és televíziós bemondó, előadóművész.

Az ünnepi hangversenyen Pókai Eszter klarinét- és Várallyay Fülöp zongoraművész ad műsort. A díjátadón hangszalagról Tolnay Klári dalai is felcsendülnek.

A Tolnay Klári-díjat 2015-ben Vándor Éva és Reviczky Gábor, a következő évben Kubik Anna és Venczel Vera, tavaly Béres Ilona, Bencze Ilona és Dunai Tamás vehette át.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása