A Pécsi Balett a Rómeó és Júliával indítja az évadát

Shakespeare szerelmes történetét az egyhetes Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón mutatják be szeptember közepén.

Szeptember 14-én a Rómeó és Júlia premierjével indul a tánc egyhetes ünnepe a Pécsi Nemzeti Színházban. Vincze Balázs koreográfus, a Pécsi Balett művészeti vezetője állítja színpadra a világirodalom legismertebb szerelmespárjának meséjét. Társkoreográfus: Molnár Zsolt, zeneszerző: Riederauer Richárd, Charles Gounod. A látványvilágról Cziegler Balázs díszlettervező és Kiss Julcsi jelmeztervező gondoskodik. A címszerepben Matola Dávid és Karin Iwata lesz látható.

romeo_julia_kicsi_fekvo.jpgMatola Dávid és Karin Iwata a Rómeó és Júlia imázsfotóján (forrás: Pécsi Balett)

A Tánctalálkozó egyaránt szól a közönségnek és a szakmának is, ezt a két különböző elvárást kívánják egyensúlyban tartani. Szeptember 15-én a Tánctalálkozó a Miskolci Balett Casablanca című előadásával folytatódik a Pécsi Nemzeti Színházban, szeptember 16-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Kiegyezést mutatja be ugyanott. Másnap a Frenák Pál Társulat és a Szegedi Kortárs Balett lép fel egy este, 18-án délután a Bozsik Yvette Társulat Pinokkiójával várják a gyermekközönséget, míg este a Kodály Központban nagyszabású nemzetközi balettgálát tartanak.

Szeptember 19-én Táncperspektívák címmel három egészen különböző műfajú együttes mutatkozik be egy este: a Duna Táncműhely, a francia Karma Dance Project és a Pécsi Balett. A Cella Septichorában idén is fellép a Flamenco Sopianae. A Tánctalálkozó szakmai programjait a Magyar Táncművészek Szövetségének segítségével szervezik.

A Pécsi Balett 2018-ban is él az önállóság adta lehetőségekkel: itthon és világszerte utazik. A tánctalálkozót követően idén ősszel is útra kelnek a Pécsi Balett táncművészei. Szeptember végén a Szarajevói Balettfesztiválra utaznak. A Nemzeti Táncszínház szervezésében valósul meg a Rómeó és Júlia budapesti bemutatója október 2-án a Müpában és számos további budapesti fellépésük. Fellépnek a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon Bernstein Candide-jában, Böhm György rendezésében, melyhez a koreográfiát Vincze Balázs készíti. Október végén pedig egyhetes orosz turnéra viszik a Carment.

Az évet a Diótörő felújításával zárják, melyből hét előadást adnak advent idején és karácsonykor a Pécsi Nemzeti Színházban.

2019 projektjei közül előzetesen kiemelendő a Pécsi Balett tavaszi bemutatója, mely a gyermekeknek szól majd: Csipkerózsika meséjét Bozsik Yvette koreográfiája kelti életre a Kamaraszínházban.

(Forrás: Pécsi Balett)

süti beállítások módosítása