Test és technológia – Hamarosan indul az idei PLACCC

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tíz éves PLACCC témáiból.

Idén a programok a TEST és TECHNOLÓGIA témák köré épülnek – a fesztiválon többségében táncelőadások, valamint az új technológiákból merítő projektek szerepelnek.

peckers.jpgThe Woodpeckers (fotók forrása: PLACCC Fesztivál)

A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontban – 2018. szeptember 3-án délután 6 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet Budapesten a Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat. A társulat két rendező-koreográfusa két-két fiatal pályakezdő táncművészt választott ki nyílt pályázat útján négy országból: Franciaországból, Spanyolországból, Egyiptomból és Marokkóból, akikkel közösen hozták létre az előadást.

Az alkotás, valamint a helyi adaptációk során a fiatal táncművészek a két koreográfus vezetésével elsősorban a különböző országok kortárs tánctendenciáit, „táncnyelveit”, az emberi test, a táncos és a tánc, valamint az épített környezet egymásra hatását kutatták. Az előadásnak helyet adó városok emblematikus vagy éppen rejtett szépségeket rejtő helyszínein a tánc erejével és segítségével igyekeznek azok szépségét és költészetét megragadni és láthatóvá tenni a közönség számára. Az előadást beszélgetés követi az alkotókkal, valamint magyar közreműködőkkel. 

shapers.jpgShapers

A test, a mozgás áll a szeptember 14-én és 15-én látható magyar Ziggurat Project és a Vass Imre-Somló Dávid duó helyszínspecifikus produkciói középpontjában. A technológia pedig olyan külföldi és magyar projektek gerincét alkotja, mint az olasz Marco Barotti „techno-harkályai” vagy a magyar Meetlab audiosétája. 2018-ban két egyetemmel is együtt dolgozik a fesztivál: a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a prágai DAMU (Előadó-művészeti Egyetem) hallgatói Cristina Maldonado Prágában élő mexikói művész vezetésével hozták létre videóinstallációkból álló performatív „ikerkiállításukat”. 

Fesztiválprogram

Ex Nihilo: Shapers (köztéri táncelőadás)
2018. szeptember 3. 18.00 (helyszín: Rákóczi tér)

Ziggurat Project: Légszükséglet (helyspecifikus táncelőadás)
2018. szeptember 14-15. 19.00 (helyszín: Csepeli Papírgyár egykori uszodája)

Meetlab: How to Disappear Completely (interaktív városi hangjáték)
2018. szeptember 14-16. 16.00-20.00 (találkozóhely: Meetlab, 111 Budapest, Stoczek utca 11.)

Marco Barotti: The Woodpeckers (audio-vizuális installáció)
2018. szeptember 17-20. (minden nap más helyszín, online követhető térképen)

Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) / Cristina Maldonado: Körkérdés (performatív kiállítás)
2018. szeptember 20-22. (helyszín: Kubik coworking)

Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU) / Cristina Maldonado: The Mirror Will Make Our Living Room Look Bigger (performatív kiállítás)
2018. szeptember 20-22. (helyszín hamarosan)

Somló Dávid – Vass Imre: It comes it goes (helyspecifikus táncelőadás)
2018. szeptember 22. 17:00, 18:30, 20:00. (helyszínek hamarosan)

PICTURE Budapest-Østfold Project filmbemutató (alkotók: Dér Asia, Haragonics Sára)

Bővebb információk a fesztivál honlapján és FB oldalán találhatóak.

(Forrás: PLACCC Fesztivál)

süti beállítások módosítása