Öt bemutatót terveznek az Örkény Színházban

Mohácsi János, Ascher Tamás, Polgár Csaba és Gáspár Ildikó mellett olyan előadásuk is lesz, amelyet nyolcan rendeznek.

Mácsai Pál igazgató az évadnyitón elmondta, hogy a jelen felmutatására és kritikájára is kísérletet kell tenni, és hogy aki nem szereti, ha bárki is ellentmond, az tulajdonképpen nem szereti a színházat és nem szereti a demokráciát. A színház feladatai között említette azt is, hogy serkenteniük kell az irodalmat, helyzetbe kell hozni az írókat.

macsai.JPGMácsai Pál (forrás: Örkény István Színház)

Az évad első bemutatója ez a bizonyos nyolc rendező által színpadra állított darab, a Szvetlana Alekszijevics írásai nyomán készülő Secondhand – szovjetetűdök című előadás. Bagossy László és Kovács D. Dániel mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színházrendező osztályának hat tagja jegyzi rendezőként a produkciót, amelyet a színház szeptember 28-án mutat be.

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő, aki 2015-ben Elhordott múltjaink (The secondhand time) című művéért elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, az elmúlt évtizedekben keresztül-kasul utazta a Szovjetuniót, majd annak utódállamait, hogy interjúkat készítsen egyszerű emberekkel, akik szemtanúi voltak a nagy kommunista  birodalom széthullásának, testközelből élték át a csernobili katasztrófát vagy az afganisztáni háborút. Ezek a vallomások eddig soha nem tapasztalt éles fénnyel világítják meg a poszt-szovjet társadalmak traumáit, miközben rendkívül részlet gazdag leírását adják az átélt eseményeknek.

Az előadás ezekből az interjúkból kívánja meríteni az anyagát, és ugyanolyan kollázs-technikával próbál majd meg építkezni, amilyennel azt a könyv is teszi. Ez a mozaikos szerkezet adta az ötletét annak a különleges szövetségnek, amit az előadás elkészítésének érdekében az Örkény István Színház a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves rendező osztályával kötött. A két rendező tanítványaival együtt (és olykor párhuzamosan) fog dolgozni a jeleneteken. A vállalkozás tehát nem csak művészi, hanem pedagógiai természetű is, ami nem csupán azt jelenti, hogy a legfiatalabb rendező generációnak módja lesz együtt tanulni a szakmát az Örkény Színház társulatának tagjaival, hanem azt is, hogy elmélyülhet egy fontos történelmi korszak, és annak máig ható következményeinek tanulmányozásában.

Az előadás zenéjét Kákonyi Árpád jegyzi, a díszlettervek Bagossy Levente, a jelmeztervek Ignjatovic Kristina munkája. 

orke.jpgEzt követi december 14-én A lélek legszebb éjszakája című előadás, amely Jászberényi Sándor írásai alapján készül, Polgár Csaba rendezésében. Jászberényi Sándor író, haditudósító. Dolgozott Irakban, Csádban, Jemenben, Líbiában, Nigériában, a Gázai övezetben, évekig élt Egyiptomban. Interjút készített többek között a palesztin Iszlám Dzsihád és a Muzulmán Testvériség tagjaival. 2016-ban megjelent novelláskötete, A lélek legszebb éjszakája elnyerte a Libri Irodalmi Díjat.

Az előadás zeneszerzője Matkó Tamás, a díszletek és jelmezek Izsák Lili munkái. A lélek legszebb éjszakája a színház Stúdiójában kerül bemutatásra.

Mohácsi János Szép Ernő Patika című darabját állítja színpadra, amelyet első alkalommal december 15-én láthatunk. „A bölcsek azt állítják, hogy az élet célja az, hogy boldogok legyünk. De mi jelenti a boldogságot? Az apró dolgok? Megtalálni a kávé és a tej tökéletes egyensúlyát? Pénzt találni egy rég nem hordott nadrágban? Levenni a melltartót a nap végén? És mi van azzal, akit nem tesznek boldoggá az apró dolgok, és szerető feleség ölelésére, gyermekkacajra, otthonra vágyik? Kezében a boldogság receptje – de vajon létezik-e az a patika, ahol mindez kiváltható?” – olvasható a színlapon.

A zene és a koreográfia Kovács Márton munkája, a jelmezeket Remete Krisztina, a díszletet Khell Zsolt tervezi. Dramaturgként Mohácsi István működik közre az előadás létrejöttében.

Gorkij Éjjeli menedékhely című darabját Ascher Tamás rendezi, a bemutató időpontja 2019. április 12. „Egy tucatnyi ember él összeszorulva. Kötekednek, kiabálnak, kornyikálnak – próbálják betapasztani a fülüket, hogy ne hallják se a másikat, sem önmagukat. Az irritált létezésben minden perc elviselhetetlennek, minden alak menthetetlennek tűnik, amíg be nem lép egy vándor: Luka bottal és batyuval. Új szólam a ricsajban. Míg a lakók durvák és nyersek egymással, ő vígaszt, reményt és a megváltás ígéretét prédikálja azoknak, akik előtt mintha minden ajtó bezárult volna. Szelídsége e körben mégis tovább provokál. Hogy szavait meghallják vagy eleresztik a fülük mellett, az mindenkinek saját döntése” – áll a színlapon.

A zenét Kákonyi Árpád jegyzi, a díszlettervek Khell Zsolt, a jelmeztervek Szlávik Juli munkái, az előadás dramaturgja: Gábor Sára.

Az Örkény Színház ötödik bemutatóját Gáspár Ildikó rendezi, amelynek a premierje már tudható: április 13., a színpadra állított darabbal kapcsolatban a színház később ad tájékoztatást.

Mindezek előtt, szeptember 8-án a színház Örkény-kert elnevezésű rendezvényén egész napos programmal várja az érdeklődőket a Madách téren, a színház épületében és a Stúdióban.

A teátrum (az ÖrkényKÖZ keretén belül) teret kínál a közönségnek és a színházi alkotóknak a közös gondolkodásra. Beszélgetésekkel, workshopokkal, játékokkal és alkotóműhelyekkel várják évad közben azokat, akik aktívan szeretnének részt venni színház életében, vagy csak kíváncsiak az alkotófolyamatokra. Erről bővebb információkat az ÖrkényKÖZ honlapján olvashatunk.

(Forrás: Örkény Színház, MTI)

Kapcsolódó cikkek

Mácsai Pál: „Biztos voltam benne, hogy külföldön fogok élni”

süti beállítások módosítása