Jordán Adél és Mészáros Béla voltak a budapesti Katona legjobbjai

Két új színész érkezik a színházhoz, amelynek az idei bemutatói az antik drámától a kortárs magyar színdarabig széles spektrumot ölelnek fel. 

A színház új állandó tagjai idéntől Bányai Kelemen Barna, aki korábban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, majd a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja volt, illetve Vizi Dávid, aki idén végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Fullajtár Andrea és Zsámbéki Gábor osztályában. 

as_katona_20180901_0277s.jpgÉvadnyitó a budapesti Katonában (fotó: Süveg Áron)

A mai évadnyitón a hagyományoknak megfelelően kiosztották a Vastaps Művészeti Díjat, amely az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit ismeri el a társulaton belül: 

- Legjobb rendezés: Dankó István - Holt lelkek
- Legjobb női főszereplő: Jordán AdélAscher Tamás Háromszéken, Háztűznéző
- Legjobb férfi főszereplő: Mészáros BélaBerlin, Alexanderplatz
- Legjobb női mellékszereplő: Fullajtár AndreaHáztűznéző
- Legjobb férfi mellékszereplő: Keresztes TamásHáztűznéző
- Különdíj: Takátsy PéterMiskin herceg 

Az évad első bemutatóját december 16-án tartják a Kamrában.  A Jeanne d’Arc - a jelenidő vitrinjében című előadást Hegymegi Máté rendezi. A szövegkönyv Anouilh, Shaw, Schiller, Brecht drámája és más írások alapján készült. 

Egy alig 19 éves lányt megölnek, elevenen elégetnek. Egy széttartó nemzet tagjai egy olyan országban, ami darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és megszállottsága nem menti meg ettől őket.  Mivel érdemelte ki ezt a büntetést? Ideológiai viták áldozata lett? Átfordulhat az eltökélt hit fanatizmusba, a kiválasztottság érzése önhittségbe?” - többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a készülő előadás, melyben Mészáros Blanka, Dankó István, Elek Ferenc, Kocsis Gergely, Kovács Lehel, Máté Gábor, Mészáros Béla, Rába Roland m.v., Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos látható. 

December 19-én Szuhovo-Kobilin, 19. századi orosz író Az ügy című művének premierjére kerül sor Ascher Tamás rendezésében a nagyszínpadon. 

Korrupció sokféle van: létezik a falusias, hogy ne mondjam háztáji, már-már bukolikus korrupció; főleg természetben fizetik, s mint ilyen, jóformán nem is számít korrupciónak. Van aztán a kispályás megvesztegetés, ahol a csúszópénz származhat… gyakorlatilag bármilyen szerzeményből. Azon az axiómán alapul, hogy szeresd felebarátodat, mint tenmagadat; úgyhogy ha szereztél, osztozzál is – bár ez sem igazán megvesztegetés” – olvashatjuk a darabban, melyben Fekete Ernő, Mészáros Máté m.v., Bezerédi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Borsi-Balogh Máté e.h., Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Baki Dániel m.v., Owaimer Adrián e.h., Fröchlich Kristóf e.h., Rohonyi Barna e.h., Lengyel Benjámin e.h., Major Erik e.h., Váradi Gergely e.h. szerepel. 

Ezt követően, december 20-án Aiszkhülosz A leláncolt Prométheusz című tragédiáját mutatják be a Sufniban, melyet Tarnóczi Jakab, egyetemi hallgató állít színpadra. 

Zeusz uralkodásának kezdetén járunk, abban a pillanatban, amelyben a világot újraosztják egymás közt a hatalmasok. Az adok-kapokban egyedül Prométheusz képviseli az emberek érdekeit. Ellopja az istenektől a tüzet, hogy az embereket a gondolkodás, az önkifejezés, a világ megértésének képességében az állatok fölé emelje…” – áll az előadás színlapján; játsszák: Dér Zsolt, Bodnár Erika, Tóth Zsófia e.h., Vizi Dávid. 

Az évad második felében, 2019. március 8-án Csehov Platonovjának premierjére kerül sor Székely Kriszta rendezésében a Kamrában. Szereplők: Ónodi Eszter, Fekete Ernő, Jordán Adél, Bán János, Dér Zsolt, Staub Viktória Judit e.h., Nagy Ervin, Bányai Kelemen Barna, Kocsis Gergely, Pálmai Anna. 

Egy nappal később Rozsdatemető 2.0 címen, Fejes Endre regényének Tasnádi István által írt új adaptációját állítja színpadra Máté Gábor a nagyszínpadon. Szereplők: Bezerédi Zoltán, Vizi Dávid, Szirtes Ági, Tóth Zsófia e.h., Rujder Vivien, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Elek Ferenc, Kiss Eszter, Szacsvay László, Mészáros Blanka, Tasnádi Bence, Bodnár Erika, Ujlaki Dénes, Dankó István, Rohonyi Barnabás e.h., Rajkai Zoltán, Czvikker Lilla e.h., Takátsy Péter, Fullajtár Andrea, Lengyel Benjámin e.h. 

Május 17-étől Tar Sándor Szürke galamb című művét Gothár Péter rendezésében láthatják a nézők a Kamrában, Mészáros Béla, Fekete Ernő, Pelsőczy Réka, Tasnádi Bence, Mészáros Blanka, Kocsis Gergely, Vizi Dávid, Ujlaki Dénes, Bezerédi Zoltán előadásában. 

Az évad utolsó bemutatóját május 18-án tartják a nagyszínpadon. Federico Garcia Lorca Öt év múlva című művét Zsámbéki Gábor állítja színpadra. Szereplők: Bányai Kelemen Barna, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Fullajtár Andrea, Gombó Viola e.h., Jordán Adél, Kovács Lehel, Lestyán Attila m.v., Pálmai Anna, Rohonyi Barnabás e.h. 

Folytatódik a Katona színházpedagógiai programja, a Behívó, mely idén ismét elsősorban közéleti témákat, társadalmi problémákat helyez a fókuszba. A három éve indított ELTÁV-ot Szúcs mellett további három mélyszegénységben élő településre is kiterjesztik: Taron, Mizserfán és Tarnaleleszen is tartanak majd felzárkóztató foglalkozásokat. A Katona Klubos programok egyik központi témája a rendszerváltás és annak társadalmi hatása lesz. Eltérő világlátású résztvevőikkel arra keresik a választ, hogy mennyire határozza meg gondolkodásunkat a kapott politikai örökség, miként alkotunk véleményt közéleti kérdésekben, valamint, hogy hogyan látják a mai fiatalok rendszerváltó szüleiket, nagyszüleiket. 

Októbertől Rákparák címmel indít tabufeszegető beszélgetéssorozatot a PanoDráma a Kantinban. „A rákról fogunk beszélgetni. Nyíltabban és tárgyilagosabban, mint Magyarországon szokás. Célunk a rákhoz kapcsolódó stigmától való megszabadulás, annak a félreértésnek a feloldása, hogy a rákdiagnózis — fajtától, stádiumtól, a beteg korától és általános fizikai és pszichés állapotától függetlenül — egyenlő volna a halálos ítélettel. Vendégeink szakmájuk legjobbjai lesznek: sebészek, onkológusok, radiológusok, pszichológusok, de ápolók, gyógyult betegek és hozzátartozók is megfordulnak majd nálunk” – olvasható a programról. A beszélgetéseket Gaal Ilona, újságíró és orvoskommunikációs szakértő és Lengyel Anna, a PanoDráma vezetője szerkeszti és vezeti, utóbbi maga is rákbeteg. További szerkesztők: Hárs Anna, Garai Judit. A sorozat első időpontja: október 10., ahol a vendég Dr. Prezenszki Zsuzsa, onkopszichológus lesz. 

Október 7-én az I.G.E.N Jazz Band közreműködésével folytatódik a népszerű Mastercard Jazz Brunch nevű élőzenés reggeli, melyet a tavalyi évadhoz hasonlóan idén is minden hónap első vasárnapján tartanak az előcsarnokban.

(Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása