Háy János-darab a Szkénében

A szerző saját, A lány, aki hozott lélekből dolgozott című novelláját Szabó Máté állítja színpadra Mucsi Zoltánnal, Kovács Krisztiánnal és Moldvai Kiss Andreával.

Hozott lélek című, 2015-ben megjelent kötetéből Háy János azonos címmel írta színpadra A lány, aki hozott lélekből dolgozott című novellát, amelyből most ősbemutató készül. (A teljes novella itt olvasható.) 

alanyaki_mucsizoltan_foto_meszaroscsaba.jpgMucsi Zoltán az olvasópróbán (fotók: Mészáros Csaba)

Háy János novelláskötete erős gesztus: olyan erős, hogy a novellákat egymás után olvasva pihenőket kell tartani, ne feküdje meg gyomrunkat a reménytelenség” – írja Z. Kovács Zoltán revizoronline.hu-n megjelent kötetkritikájában. 

A lány, aki hozott lélekből dolgozott című színpadi műben egy fiatal rendőr faggat egy pszichológust azt „nyomozva”, hogy a lánnyal vagy bárkivel lefolytatott kezelés segít-e, segíthet-e abban, hogy az ember elkerülje saját sorsát. Egyáltalán: van-e felelősségünk a másik ember életéért? 

Egy nő története. Egy nő lányának a története. Egy nő anyjának a története. Egy nő apjának a története. Egy kapcsolat története. Egy másik kapcsolat története. Ha mindkét oldalról elveszünk mindent, akkor marad az X, az ismeretlen. Háy János az illúziókat veszi el, és amit cserébe ad, az az igazság. Hogy ez tetszik-e, avagy sem: az = X” – olvasható a színlapon.

alanyaki_moldvaikiss_andrea_foto_meszaroscsaba_jpg.jpgMoldvai Kiss Andrea 

A főszereplő Nő pszichológusát alakítom, de én játszom a férjét, a szeretőt is, és időnként egy plasztikai sebész bőrébe is belebújok. A karakterek mellett nagyon izgalmas az, ahogyan Háy szereplői ide-oda ugrálnak az időben: a néző tanúja lehet a nő és a pszichológus beszélgetésének, majd hirtelen visszaugrunk a nő múltjába, ahol feleségként látjuk őt viszont, és a férjével való kapcsolatát mutatjuk meg – tehát olyan az egész, mintha a pszichológus fogadóórája közben elevenednének meg a már megtörtént események” – mesélte egy kortársonline.hu-n megjelent interjúban Mucsi Zoltán.

Mucsi Zoltán partnerei az előadásban Kovács Krisztián és Moldvai Kiss Andrea. A jelmez- és díszlettervek Ondraschek Péter munkái, dramaturgként Gyulay Eszter segítette a rendező, Szabó Máté munkáját. A Nézőművészeti Kft., a Szkéné Színház és az Ördögkatlan Produkció közös előadása szeptember 12-én,13-án és 24-én, valamint október 18-án látható a Szkénében.

(Forrás: Szkéné)

süti beállítások módosítása