Sokszínű és derűs ünnepi évad kezdődik Szatmárnémetiben

Soha nem volt ennyi választható előadás, a jegyek és a bérletek ára pedig tavaly óta nem változott.

Igen sűrű, munkás évad előtt áll a Harag György Társulat, amelynek két kiemelkedő eseménye is lesz: most ünnepli ugyanis a társulat prózai tagozata alapításának 65., a Brighella Bábtagozata pedig a 15. évfordulóját.

epulet1.JPGA Szatmárnémeti Északi Színház épülete (fotók forrása: Szatmárnémeti Északi Színház)

Hamarosan Székelyudvarhelyen, a DráMA kortárs drámafesztiválon szerepel a társulat Tizenöt próbálkozás a színészetre és a Vasvonó című produkciója, valamint a Havi Dráma SzatmárON program legújabb felolvasószínházi előadása.

Az első bemutató egy nagyszínpadi gyermekelőadás lesz: a Mátyás király juhásza című produkciót a Mátyás-emlékév jegyében tűzi műsorra a Harag György Társulat Tóth-Páll Miklós rendezésében. A bemutatók követi a színház román tagozatával közösen szervezett TranzitFeszt multikulturális színházi fesztivál, melynek tíz napja alatt 27 előadás lesz látható.

2019 tavaszán láthatja a közönség Lendvai Zoltán rendezésében Székely Csaba Semmit sem bánok című tragikomédiáját, ősbemutatóként. Az előadás emlékeztet arra, hogy a kommunizmus áldozatai és bűnösei ma is köztünk élnek.

Ebben az évadban újra Szatmárnémetiben rendez Bocsárdi László. A rendező a Scapin, a szemfényvesztő című Moliére-darabot viszi színre, Rideg Zsófia, a budapesti Nemzeti Színház dramaturgjának fordítása alapján.

Idén a négy kötött mellett egy választott előadás is szerepel a bérletben. A választék pedig soha nem volt ennyire bőséges, hiszen ezúttal már a Tranzit Fesztivál előadásait is lehet választani bérletbe, számos más előadás – például a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a budapesti József Attila Színház vagy a nagyváradi Szigligeti Színház egy-egy produkciója  – mellett. Ugyancsak a választható bérletkínálatot színesítik a társulat korábbi évadokból műsoron maradó előadásai.

epulet2.jpgA színház nézőtere

Az évad folyamán egy fiatal rendező, Sardar Tagirovsky is Szatmárnémetiben dolgozik majd egy ősbemutató létrehozásán, amelyet az idei évad végén mutatnak be ugyan, de bérletbe csak a következő évadban kerül.

A társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából november 23-25 között gálával és számos egyéb programponttal ünnepel a társulat. A hétvége során díszvendégként Szatmárnémetibe látogat a budapesti Nemzeti Színház is, Vidnyánszky Attila  Körhinta-rendezésével. 

A Brighella Bábtagozat  alapításának 15. évfordulója ünnepi hétvégével indul, melynek keretében a Nagy Regina által rendezett A kiskakas gyémánt félkrajcára című bábelőadás bemutatóját követően magyarországi bábtársulatok is fellépnek majd október 26-28. között. Az ünnep egyébként egy fél éven keresztül folytatódik: minden hónapban más-más bábtársulat vendégeskedik majd egy-egy előadással Szatmárnémetiben.

Az évadban bérletes vendégelőadásai között szerepel a felvidéki Árgyélus Színház Angyalbárányok című előadása, a szatmári bábosok színpadra viszik a Gimesi Dóra által írt Szélszabadító című bábdarabot, Bartal Kiss Rita rendezésében, Nagy Regina pedig saját darabját, a Tündérpereputtyot is megrendezi az évad utolsó bábelőadásaként.

(Forrás: Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata)

süti beállítások módosítása