Évadnyitó haláltánc Sepsiszentgyörgyön

Az M Studio Barta Dóra rendezésében készült Danse Noir című előadásával nyitja az évadot.

A Danse Noir című előadás a negyvenes évek „fekete szériáját”, a film noir világát idézi meg, amelyben a bűnügyi történet középpontjában egy végzetes nőalak áll. Mindegyik történet mögött felfedezhetünk egy másik, sokkal régebbi történetet, hiszen a Femme Fatale alakja végigkíséri az európai kultúra történetét.  Az erotikus és érzéki csábítás, mely a nők alakjához tapad a Biblia óta, az intellektuális férfit a végzet asszonya karjaiba taszítja, ezzel újra zsigeri lénnyé változtatja, megfosztva józan ítélőképességétől.

dnsnr-2629-m.jpgDanse Noir (forrás: M Studio)

A Danse Noir ezt a végzetes „táncot” mutatja be, korokon átívelve, Ovidius és Hésziodosz mitologikus történeteit vetítve a ma emberi viszonyaira. Számtalan apró történet bukkan fel, sok szarkazmussal és iróniával, hiszen férfi és nő „sötét” viszonya évezredek alatt mit sem változott. A végzet asszonyának megítélése azonban nem lehet egyoldalú: egy-egy feketével festett történetben mindig ott van a férfi, aki ugyanúgy hibás, mint a bűnösnek kikiáltott nő.

Az előadás rendező-koreográfusa Barta Dóra, akinek nevéhez két korábbi előadás is fűződik az M Studio repertoárjából, 2012-ben A pert, 2014-ben pedig a García Lorca háza című előadást rendezte. Az előadás szövegírója Almási-Tóth András, fénytervezője Katonka Zoltán. Előadják: Bajkó László, Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila.

Az előadás szeptember 24-én, hétfőn este 7 órától tekinthető meg a Háromszék Táncstúdióban.

(Forrás: M Studio)

süti beállítások módosítása