„Színház újragondolva” – Indul a Mozsár Műhely harmadik évada

Két saját produkcióval, színházpedagógiai programmal és további három bemutatóval érkezik októbertől a Nagymező utcai Mozsár Műhely új évada.

A 2018/2019-es évadban olyan előadókkal találkozhat a közönség a Mozsárban, mint Fodor Annamária, Mészáros Piroska, Szabó Erika, Ódor Kristóf, Mohai Tamás, Grisnik Petra, Magyar Bálint, Seress Zoltán vagy Szorcsik Kriszta. A „színház újragondolva” mottó nemcsak a Mozsár Műhely darabválasztásában és azok megvalósításában, de ígéretük szerint izgalmas, újszerű kommunikációs megoldásaiban is megjelenik majd.

9f3a0322.jpgLacki János és Pintér Adrienn Ada a sajtótájékoztatón (fotók: Kállai-Tóth Anett)

A Mozsár Műhely újfajta kommunikációval és közönség-közösségépítéssel készül az új évadban. Egy gondolati és fizikai közösség megteremtésének céljával, fiatal influencerek bevonásával játékra invitálnak mindenkit: a közönséget, alkotókat csakúgy, mint a barátokat, ismerősöket, de a sajtót és a szakmát is. Céljuk egy olyan véleményvezér csapatot létrehozni, akik bár más műfajban dolgoznak, elkötelezettek a színház és az itt folyó műhelymunka iránt, és rendszeresen népszerűsítik az előadásokat követőik körében.

Az „Ülj le mellém!” koncepció keretén belül a nézőtéren elhelyezett két ikonikus piros székre a közösségi médiában meghirdetett aktivitásokon keresztül lehet jegyeket nyerni, és karöltve színházat nézni kedvenceinkkel. A Mozsár arca a közösségi médiában a 2018/19-es évadban Pintér Adrienn Ada, aki stílusában, normáiban és szakmaiságában egyezik a Mozsár által képviselt értékekkel.

Anthony Burgess, a Gépnarancs írójának népszerű műve, az Egy tenyér ha csattan először kerül bemutatásra Magyarországon a fiatal brit drámaíró, Lucia Cox adaptációjában. Janet és Howard Shirley brit munkásházaspár életét áthatja a ’60-as évek „konzervvilága”. Az előadásban a retro életérzés dominál, ez fogja keretbe az abszurd, tragikomikus történetet. A darab a Mozsár Műhely saját produkciójaként október 5-én debütál Erdeős Anna rendezésében Szabó Erika, Ódor Kristóf és Mohai Tamás előadásában.

Lackfi János „Minden napra egy sztori” elnevezésű, online kalendárium jellegű írásfolyamát Korcsmáros György szerkesztette színpadi jelenetfüzérré. A Netentúli történetek ezt blogozd ki! című darab bemutatója október 26-án lesz Grisnik Petra és Magyar Bálint előadásában. Az előadás a Fugato Orchestra vezetője, Alpár Balázs által megzenésített Lackfi-versekkel válik kerek egésszé.

9f3a0237.jpgAlpár Balázs és Grisnik Petra a Neten túli történetek egyik megzenésített vers betétdalát éneklik

A Mozsár Műhely erre az évadra is produkciós pályázatot írt ki, amelyre független alkotók, társulatok jelentkezését várták. A megvalósuló előadások a szerelemre, az abszurdra, az önmegvalósításra és az ettől elválaszthatatlan önkeresésre reflektálnak.

A kis színpadon a kreatív koncepciók megvalósítására számos lehetőség kínálkozik az alkotók számára” – mondja Megyeri Léna, produkciós vezető.

Novemberben Telihay Péter rendezésében mutatják be A pandák gyönyörű utazása című darabot Szorcsik Kriszta és Seress Zoltán előadásában. Matei Vișniec kortárs román drámaíró darabjában két idegen, álmok és valóság határán imbolygó szereplő, egy férfi és egy nő kilenc éjszakán át tartó szürreális és egyre intimebb kapcsolatát ismerhetjük meg. Az előadás a tervek szerint a megszokott térhasználatot is felborítja, és egy elmélyült, mégis abszurdba hajló produkció kerül bemutatásra.

A szilveszteri bemutató 2018-ban sem marad el, ezúttal Dodo Gombar  Ég és nő között című művét láthatjuk Fodor Annamária rendezésében. A színdarab játék a valósággal két csodálatos emberről, akik a teremtéstől az édes megöregedésig kísérik egymást. Fodor Annamária állandó színésznője a Mozsár Műhely produkcióinak, rendezőként ezúttal színpadi mozaikokat képzelt el tizenkét képben, képzőművészeti alkotásokkal összefűzve. A szereplők Kakasy Dóra és Bercsényi Péter.

9f3a0536.jpgSzínészek és véleményvezérek vetélkedője

Igazi különlegesség a február 14-ei Call Girl című bemutató, amelyben megismerhetjük a színésznőből call-centeres dolgozóvá váló Mészáros Piroskát. A darab megtörtént eseményeken alapuló, személyes vallomás. A multi-cégek világát és az azokban rejlő színházi helyzeteket bemutató monodráma szövegét Piroska élményei alapján Boronkay Soma írta meg. A humoros korrajzot a filmes alkotó, Spáh Dávid rendezésében láthatjuk, így biztos, hogy a vizualitás is nagy szerepet kap az előadásban.

A Mozsár Műhely számára fontos a középiskolás korosztály megszólítása, ezért novembertől színházpedagógiai programot indít. A színház elemi hatása és az előadásokhoz kapcsolódó színházpedagógiai programok segítségével közelebb kerülhetnek a fiatalok a színházi előadáshoz. A program lehetőséget teremt arra, hogy a közös gondolkodás és játékok segítségével az előadásokban található, őket is érintő társadalmi problémákkal mélyebben foglalkozzanak. A színházi élmény komplexebbé tehető, a színházat értő és szerető nézőkké válnak a fiatalok. A Mozsárban a Homokember, az Így viszik át és a Karnyóné előadásokhoz lesz elérhető a színházpedagógiai program, melyet Füsi Anna dráma- és színházpedagógus vezet.

(Forrás: Mozsár Műhely)

süti beállítások módosítása