A Rokonokat mutatják be Egerben

Móricz Zsigmond társadalmi drámáját Blaskó Balázs állítja színpadra.

Az előadás főszereplője Nagy András, aki Kopjáss István szerepében veszi fel a harcot a kapzsisággal és a korrupcióval szemben.

nagy_andras_babocsai_reka.jpgNagy András és Babocsai Réka az előadásban (fotók: Gál Gábor)

Egy magyarországi kisváros – Zsarátnok – polgármestere, a hivatali dolgozók, bankárok, polgárok, hétköznapi emberek e történet szereplői. Ez a kisváros lehetne a világ vagy Európa bármely szegletében, mégis, nem véletlen, hogy Móricz Magyarországra helyezte Zsarátnok városát. Már a település neve is sok mindent elárul. Zsarátnok. A hamu alatt lappangó, felületén már elhamvadt és csak belül izzó parázs, amely egy kicsiny fuvallat hatására bármikor lángra lobbanhat. Ez a fuvallat pedig nem más, mint az elérhető gazdagság: a hatalom, a pénz, az anyagi javak megszerzésének lehetősége.

Sajnálatos emberi tulajdonságok: a kapzsiság, harácsolás, a kielégíthetetlen pénz- és hatalomvágy munkál e kisváros mindennapjaiban. Az elérhető haszon forgószele ellenállhatatlanul sodorja magával a lehetőséget megragadni kívánó, gyenge jellemű városlakókat. Kopjás István mint érintetlen lélek, tisztességes férj és családapa, éppen tisztasága és érintetlensége, valamint gyanútlansága révén kiszolgáltatott, a rafinált cselvetéseket és agyafúrt kelepcéket állító városi elit számára.

sokan2.jpg

Az ő szinte észrevehetetlen behálózásának, bűnbe rántásának, jellemtörésének története a dráma cselekménye. A darabnak – és az általam elképzelt előadásnak számos múltbeli és jelenkori áthallása van. Rendkívül húsbavágóan mai is az 1930-as évek világát idéző alapmű – fogalmaz Blaskó Balázs, rendező.

Az előadást szeptember 28-á mutatják be az egri Gárdonyi Géza Színházban.

(Forrás Gárdonyi Géza Színház)

Kapcsolódó cikkek

Országos táncfesztivállal és a Rokonokkal indul az évad Egerben

süti beállítások módosítása