Balla Eszter: „Néha a nap végén sírok egy kicsit a sarokban”

A színpadról és filmekből is ismert színésznő a család és a munka összeegyeztetésének nehézségeiről is mesélt. 

Balla Eszterről sokan azt mondják, hogy a nyugodtság megtestesült szobra; nevel három gyereket – köztük a Down-szindrómával született Emmát –, játszik színházban, filmet forgat, és közben mosolyogva szervezi a család életét. Most az Elviszlek magammal kamerái előtt kiderült, mi a helyzet valójában: bizony van, hogy néha sír otthon egy sarokban… És úgy érzi, a három gyerek éppen elég, egy negyedikre már nem lenne kapacitása.

D. Tóth Kriszta a Párterápia című darab felújító-próbájára vitte Balla Esztert, aki szerepe szerint egy igazi hárpiát alakít. A rendezőt, Znamenák Istvánt Kaposvárról ismerik mindketten. Ő nehezen, de ki tudta hozni Eszterből a sárkányt a szerep kedvéért. 

balla-eszeter-1-hpgy.jpgBalla Eszter (fotó: Horváth Péter Gyula)

„Én teljesen mást képviselek a házasságomban… Egy villámhárító vagyok az egész családomban. Kicsit konfliktuskerülő is vagyok, rögtön a megoldást keresem. A férjem kifejezetten lobbanékony, például ha nem talál valamit kora reggel, akkor rögtön a plafonon van. És akkor én ezeket sűrű rendszerben tartom, telefonon meg tudom mondani neki, hogy mi hol van. A házasságomban megtanultam a majdnem húsz év alatt, hogy ha hagyom magam leuralni, az pont ugyanannyira hibás viselkedés, mint leuralni valakit”  – meséli önmagáról a színésznő. 

A színésznő elismerte, hogy noha tényleg „fát lehet vágni a hátán”, de bizony néha a nap végén sír egy kicsit a sarokban. D. Tóth Kriszta felidézte azt a megható pillanatot, amikor korábbi tévéműsorában Eszter apósa, a színészóriás Garas Dezső – nem sokkal halála előtt – nagypapaként mesélt a Down-szindrómás Emmáról. Eszter bevallotta Krisztának, hogy az első időszakban annyira szerették volna a lehető legtöbb segítséget megadni a kislánynak, hogy túl sok fejlesztést vállaltak be – de aztán szerencsére helyreállt az egyensúly.

Az, hogy Emmának csak később születtek testvérei (Adél öt-, Palkó pedig hét évvel fiatalabb), tudatos döntés volt a család részéről. Szerették volna, ha Emma valódi nővér lehet. És bár sok szempontból mára megelőzték a testvérei, mégis sikerült megtartani a testvéri tekintélyét. Ezzel együtt – Eszter szerint – a három gyerek három külön univerzum, és neki „meg kellett tanulnia” mindhármukat. Egy negyedik babára, úgy érzi, már nem lenne ereje. 

„Nem tudnék még egy gyereket nevelni, mert nem lenne rá kapacitásom. Három lélekkel még elbírok, de így is kevesebbet tudok dolgozni, mint amennyit szeretnék, mert azt érzem, hogy ha én nem vagyok, akkor ők elkezdenek elveszni. …Nagyon örülök, hogy Emmának vannak testvérei, szerintem így vagyunk kerek család. Nekem nagyon megnyugtató, hogy egy összetartó családban nőnek föl, és ha esetleg én már nem leszek, nem fogják elszedni a pénzét, és bedugni egy otthonba, hanem törődni fognak vele. Azt tudom, hogy én, amíg élek, ott vagyok neki az utolsó leheletemig, ahogy mindegyik gyerekemnek. Ez az érzelmi biztonság a legfontosabb”  –   fogalmaz  Balla Eszter. 

Hogy mindemellett hogyan fér bele a színjátszás Eszter életébe és a Moszkva tér, valamint a Kontroll című filmek sikere után hogyan érintették a kudarcok, kiderül a  wmn.hu  Elviszlek magammal  című sorozatának legújabb részéből.

(Forrás: WMN.hu Magazin)

Kapcsolódó cikkek

Balla Eszter: „Megtanultam becsukni magam mögött az ajtót”

süti beállítások módosítása