„Van, amikor szívesebben lapátolnék sódert, mint hogy próbára menjek”

Szirtes Ági 40 éve van a színészi pályán, ahová édesapja, Szirtes Ádám miatt ment. Idén Prima Primissima díjra jelölték. Az NLCafe interjúja.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1978-ban, majd a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. 1979 és 1982 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1982-es alapítása óta tagja a budapesti Katona József Színháznak, eddigi pályája során közel száz darabban, valamint több legendás filmben és tévéfilmben játszott.

szirtesagi1601.jpg                            Szirtes Ági (fotó: Draskovics Ádám / Magyar Narancs)

Kossuth-díjas érdemes művész, idén jelölték Prima Primissima díjra, Székely Gábor rendező és Venczel Vera színművész társaságában. Édesapja Szirtes Ádám, lánya pedig Pálmai Anna, aki szintén a budapesti Katona színművésze.

Előttem csak apám volt színész a családban, sokáig ő volt rajtam a teher, ő volt, akihez meg kellett próbálnom felnőni. Most meg itt van a lányom. Itt maradtam két jó színész között harmadiknak. (Nevet.) Hiába, mindig ez van: az unoka meg a nagyszülő kivételes tehetség, a közbeeső generáció meg olyan, amilyen” – mondja erről a „színészdinasztiáról” az interjúban meglehetős szerénységgel.

Kis termetéről is szó esik a beszélgetésben, amit eleinte nehezen tudott elfogadni, ráadásul így elesett az igazi díva szerepektől is. „Nincs különösebb problémám vele, már nem frusztrál, hogy akkora vagyok, mint egy gyerek. De el kellett fogadnom, hogy mást jelentek a színpadon, mint a karcsú, szálfatermetű kolléganőim. Hiába, egy mosómedve az mosómedve, nem oroszlán. (Nevet.)” – mondja.

szirtes_2.jpgSzirtes Ági a Szép napok előadásában (fotó: Dudás Ernő / PORT.hu)

Édesapja miatt lett színész. „Szerelmes voltam apámba, és mivel nagyon ritkán volt otthon, mindig nagy ünnep volt, amikor velünk tudott tölteni egy kis időt. Amikor hazajött, nem hagytam békén, szegény, a sok munka után hétvégén végre alhatott volna egy jót, de én folyton nyaggattam, hogy menjünk már el együtt ide vagy oda. Ő pedig önfeláldozóan jött velem: vitt az Állatkertbe, a Vidámparkba, ezekre a hülye helyekre, ahová csak egy gyerek vágyik” – fogalmaz ezzel kapcsolatban.

Nem is gondolt más hivatásra. „A színház nekem az a csodálatos világ volt, amit apám jelentett, mindig arra vágytam, hogy azt csinálhassam, amit ő. Bejártam vele a színházba, a rádióba, a szinkronstúdióba, a forgatásokra, gyerekkorom óta ebben a varázslatos világban, ezek között a varázslatos emberek között éltem. Nem tudtam, milyen nehéz ez a szakma” – meséli.

Akkor, gyerekként még nem tudtam, milyen érzelmi hányattatás színésznek lenni. Szeretem a munkámat, de most már nincs meg bennem az a csodálatos, felhőtlen boldogság, amit gyerekként éreztem, ha a színházra gondoltam. Sokkal inkább az állandó bizonytalanság: amikor elkezdek egy új darabot próbálni, mindig arra gondolok, „Úristen, ebben biztos meg fogok bukni.”” – fűzi hozzá. Mint mondja, az állandó bizonytalansága komoly feladatot ró a vele dolgozó rendezőkre.

szirtes.jpg              Szirtes Ági (fotó: Nánási Pál)

Soha nem mondott nemet egyetlen felkérésre sem, derül ki az interjúból: „A filmnél örül az ember, ha hívják, a színházban pedig egyszerűen nem lehet nemet mondani. Társulati tag vagyok, arra szerződtem, hogy amit kiosztanak, azt megcsináljam. Persze, olyan van, hogy nem szeretnék eljátszani valamit, de akkor is megcsinálom, mert ez a dolgom. Nem mindig könnyű, mert vannak olyan rendezők, akikkel nekem nagyon nehéz együtt dolgozni. Van, amikor szívesebben lapátolnék sódert, mint hogy próbára menjek”.

A jobboldal által generált jelenlegi Kulturkampf is szóba kerül, vajon érzi-e a hatását a saját bőrén egy független és társadalomkritikus színházi műhelyben játszva. „Amíg még be tudok jönni ide, a Katonába, addig közvetlenül nem. De mindig attól félek, hogy előbb-utóbb ránk is sor kerül majd, egyszer bejön Fortinbras, és rendet csinál” – mondja erre a színésznő.

Az eredeti interjúból, amit Dávid Imre készített, az is kiderül, melyek a kedvenc darabjai és filmjei, amelyekben játszott, kik a kedvenc rendezői, illetve melyek azok a szerepek, amiket nagyon szeretett volna eljátszani, de nem jöttek össze.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Szirtes Ágit, Venczel Verát és Székely Gábort is jelölték Prima Primissima díjra
„Belül díva lennék” – Szirtes Ági válaszolt

süti beállítások módosítása