Szilágyi Tibor újra Veszprémben rendez

Huszonegy év után mutatták be ismét a Veszprémi Petőfi Színház új évadának első premierjeként Nóti Károly – Fényes Szabolcs – Szenes Iván Nyitott ablak című zenés játékát.

Nóti Károly az egyik legjobb, legsikeresebb színpadi szerzőnk a mai napig. Főleg a vidám műfajban, vígjátékokban és bohózatokban jeleskedett. A többi sikeres szerzőtől egy fontos megközelítésben különbözik és emelkedik ki: művei a műfaji sajátosságok ellenére komoly társadalomkritikát is képviselnek. Gondoljunk csak a nagyszerű Hyppolit, a lakájra, melynek szemétszállításból megtollasodott újgazdagja lakájt fogad, holott még késsel, villával sem tud rendesen enni. A Nyitott ablak című nagyszerű bohózatban is feltűnik korának és mai világunknak is a kritikája. A nagyformátumú klasszikussá váló műveknek ez a sorsa, hogy a jövőben is hatnak” – mondta a rendező, Szilágyi Tibor.

nyitott_ablak_veszpremi_petofi_szinhaz.jpgNyitott ablak (forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

„A Veszprémi Petőfi Színházhoz pályakezdő korom óta több évtizedes boldog munkakapcsolat fűz, hol színészként, máskor rendezőként. A Nyitott ablakot is rendeztem már 21 évvel ezelőtt. Akkor is szerette a közönség és sikere volt. A mostani előadás szereposztásának érdekessége, hogy az akkori Novotny, Kőrösi Csaba most az Őrnagyot, Nyirkó István a Polgármestert, Módri Györgyi a feleségét játssza Varga Szilviával felváltva. A régi szereposztásból Őrmesterré lépett elő Máté P. Gábor. Nagy szerencsém, hogy kiváló fiatal művészek játsszák a főbb szerepeket, élükön Novotny alakítójával: Gaál Attila Csabával. Nagyszerű végzős egyetemi hallgatók is bemutatkoznak a fiatal főszerepekben, öröm volt velük dolgozni a próbák során” – tette hozzá a Kossuth-díjas művész.

 

„Nagyon jó élmény volt Szilágyi Tibor vezetésével próbálni. Egy olyan karaktert kell alakítanom, ami már régen ott lappangott bennem. Fiatalon ez a szerep nagy lehetőséget adott arra, hogy megmutassam a humoros énemet. Talán sohasem kaptam még ennyi pozitív visszajelzést. A csapatban olyan emberekre találtam, akiket őszintén szerethetek. Egy színész nem is kívánhatna többet” – emlékezett vissza a premier után a Novotnyt játszó Gaál Attila Csaba.

kiallitas_02_szeptember_veszpremi_petofi_szinhaz.jpgAz I. világháborúban elesettek emlékére nyílt kiállítás a színházban 

Kőrösi Csaba (Őrnagy) úgy fogalmazott a bemutatót követően, hogy a Nyitott ablak próbái alatt nagyon sokszor eszébe jutott a 21 évvel ezelőtti előadás próbafolyamata, és bizony sokszor érzett gombócot a torkában: „Az életnek ez a rendje, az évek elmúlnak. Most egy másik szerepben, de ugyanazzal a lendülettel és lelkesedéssel próbáltam a darabot, mint régen, mely műfajából adódóan megköveteli a színésztől, hogy jókedvű legyen. Ezt Szilágyi Tibor is többször elmondta nekünk. Örülök, hogy fizikailag még mindig bírom a tempót a mostani generáció mellett. Külön érdekesség, hogy korábbi szerepemet Novotnyt most egy másik Csaba, Gaál Attila Csaba játssza, aki szintén Marosvásárhelyen tanult és közös öltözőben öltözünk. Remélem, a mostani előadásnak hasonló lesz a fogadtatása, mint amilyen a 21 évvel ezelőttinek volt.”

A bemutató közeledtével 2018. szeptember 27-én a színházban kiállítás is nyílt az I. világháborúban elesettek emlékére.

(Forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása