Székesfehérváron „tovább írják” Az ember tragédiáját

Madách Imre drámai költeményét első lépésként Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János közösen viszik színre. A második lépés lesz a „tovább írás”. 

Székesfehérváron 200 évvel ezelőtt kezdődött a magyar nyelvű színjátszás hivatalos pártolása. Ennek tiszteletére a Vörösmarty Színház december első hétvégéjén mutatja be Madách Imre művét, Az ember tragédiája 1. címmel. 

_mg_7638_ok.JPGSzikora János a sajtótájékoztatón (fotó: Toma Sándor)

 „Úgy gondoljuk, a magyar színházi életben páratlan esemény lesz a darab, különleges kulturális kaland, mely alkalmat ad magunkba nézni, összegezni a múltunkat, újragondolni a jövőnket” – mondta a vállalás kapcsán Szikora János rendező, a Vörösmarty Színház igazgatója. 

Az előadás színrevitelében lényegében a Vörösmarty Színház teljes társulata részt vesz. A dramaturgok: Perczel Enikő és Tucsni András. A szcenikáért Bátonyi György felel, melyet egy különleges kinetikus homokkal valósít meg. A jelmezeket Benedek Mari, Kárpáti Enikő, Sántha Borbála és Berzsenyi Krisztina tervezi. 

A négy rendezőt az a felvetés is izgatja, vajon Madách Imre milyennek írná meg a többi színt és a többi színben Ádámot, Évát és Lucifert? Milyennek látná az újkori történelmet, hogyan fogalmazná meg, merre vezetné az embert saját tragédiájában? A színház felkérésére éppen ezért négy író, Márton László, Tasnádi István, Térey János és Závada Pál „folytatja” a művet újabb színek megírásával. Az új darabot Az ember tragédiája 2. címmel a 2019/20-as évadban szintén a társulat művészeti vezetői álmodják színpadra.

(Forrás. Vörösmarty Színház)

süti beállítások módosítása