Külföldi turnékkal és díjakkal startolt a Maladype

A független társulat tagjai az idei évadot is külföldi vendégszereplésekkel kezdték, és jelentős díjakban is részesültek. 

A Maladype társulata szeptemberben több fesztivált is megjárt Remek hang a futkosásban című előadásával. Sáry László „félig-komoly” kisoperája előbb a szlovákiai Zsolnán volt látható, ahová a Qaartsiluni Ensemble társulatával közös előadásuk a Kortárs Európai Előadóművészeti programsorozat keretében kapott meghívást.

remek_hang_zsolna_02.jpgRemek hang a futkosásában (fotók forrása: Maladype Színház)

Ezt követően a podgoricai FIAT - Nemzetközi Színházi Fesztiválon is részt vehettek, Balázs Zoltán rendezését a szakmai zsűri a „Legeredetibb zenei koncepció színpadi megvalósításért” díjazta. A zsűri döntése értelmében: „Az együttes meglepő kifinomultsággal és egyben szuggesztív erővel jut el a tökéletességre vitt stílusvarázslatig. A művészek, akik otthonosan mozognak a színházi szakma széles skáláján, a zene és a tánc közegében valósítják meg az izgalmas kísérleti koncepciót”.

A montenegrói siker után október elején a Remek hang csapata az Ararát-hegy tövében, a jereváni HIGH FEST nemzetközi összművészeti fesztiválon adta elő Weöres Sándor kombinatorikus versét és annak színpadi „térhímzését”. 

A Maladype III. Richárd előadása még májusban a brnói Világszínház Fesztiválon vendégszerepelt először a nemzetközi színtéren. A Zsótér Sándor által rendezett és vendégművészekkel színre vitt előadás, azóta több jelentős nemzetközi Shakespeare fesztiválra is meghívást kapott. Az előadás 2019-ben bemutatkozik a bitolai Shakespeare Fesztiválon, Macedóniában és Németországban, a Neuss-i Shakespeare Fesztiválon, tárgyalások folynak iráni, angliai és dán fesztiválokkal is. 

ric_1_ki.JPGBalázs Zoltán a III. Richárd előadásában (fotó: Toldy Miklós)

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem (MME) Augusztus című vizsgaelőadása, amelynek szereplői 2018. szeptember 1-től már a Maladype Színház Junior csapatát alkotják, szintén számos fesztiválmeghívást kapott a 2018/2019-es évadra. A Balázs Zoltán által rendezett előadás – amely már eddig is több külföldi elismerésben részesült – októbertől a Maladype Színház produkciós szervezésében jut el a világ több pontjára. A Bruno Schulz novelláiból inspirálódott non-verbális előadás október 18-án Szlovéniában, a Maribori Borstnik Nemzetközi Színházi Fesztiválon, október 19-én pedig a Lendvai Kulturális Központban lesz látható. 

A bukaresti Odeon Színház Elżbieta Chowaniecz Gardénia című darabja Balázs Zoltán rendezésében szeptember 25-én a FITO - Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepelt. A Fabula Mundi Playwriting Europe elnevezésű nemzetközi projekt keretében megvalósuló előadás színpadra állításáért a szakmai- és a diák zsűri is Balázs Zoltánnak ítélte a Legjobb rendező díját. A fesztiválon díjazták az előadás díszlet (Constantin Ciubotariu) és jelmeztervezői (Andrada Chiriac) munkáját is.

gardenia_02.jpgGardénia

A Gardénia október 14-én volt látható a bukaresti Festivalului Fest(In) pe Bulevard nemzetközi színházi fesztiválon, majd október 25-én és 27-én a romániai POSZT-on, a FNT – Nemzeti Színházi Szemlén tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás a november 10-ei ploiesti-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon való vendégjáték után Olaszországban mutatkozik be, a milánói Kortárs Drámák Nemzetközi Seregszemléjén. 

Az évad második felében olyan távolabbi országok is szerepelnek a Maladype nemzetközi terveiben, mint Szingapúr, Kína, Uganda és Izrael.

(Forrás: Maladype Színház)

Kapcsolódó cikkek

Hét taggal bővült a Maladype

süti beállítások módosítása