Növényekként táncolók – Góbi Rita legújabb koreográfiája a Bethlen Téri Színházban

A Lábán-díjas koreográfus legújabb táncelőadása az emberi és a növényi létezés közös eredetpontját mutatja meg.

Góbi Rita az utóbbi években egyre erőteljesebb bemutatókkal jelentkezik, két évvel ezelőtt Andrea Miltrenovával közös duóját, az Ellenpontot nominálták Lábán-díjra, tavalyi Reptében című szólójával pedig el is nyerte a legjobb innovatív kortárstánc produkciókat jutalmazó elismerést. Idén hat fiatal táncossal mutatja be Tátika című előadását.  

tatikak.jpgAz előadás imázsfotója (forrás: Góbi Rita Társulat)

Nem emlékszünk születésünkre, de testünk nem felejt, őrzi világra jövetelünk kínkeservét, az ’első lélegzetvétel’ euforikus szabadságát. A Tátikák ezt az eltűnt és elfelejtett időt, létezésünk ősállapotát idézi meg, amely egyben a tánc kezdete is, a még önazonos test eredendő megnyilatkozása. Az emberek, akár a növények, kinyílnak majd becsukódnak, időnként lelassulnak, lekókadnak, de tündökölnek is. Az előadás hat fiatal virág játéka, záródnak és megnyílnak, egymásra figyelnek, beszélgetnek – ez a „kánontánc”, amelynek minimalizmusa jellemzi a koreográfiát – áll az előadás színlapján.

Az előadás táncosai: Frank Rebeka Anna, Jambrovics Viktória, Lévay Flóra, Sinthavong Zsófia, Szeles Ildikó és Sz. Takács Viktória.

A Tátika október 30-án, este 7 órától látható a Bethlen Téri Színházban.

(Forrás: Góbi Rita Társulat)

Kapcsolódó cikkek

Lábán-díj tizenkettedszer
Góbi Rita és Hód Adrienn nyerte el a Lábán Rudolf-díjat
Ezek voltak az év legjobb budapesti előadásai
A nap fotója – Repülni szükséges
Góbi Rita: „Nemcsak a darabon, hanem önmagamon is dolgozom”

süti beállítások módosítása