Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten

Haláli ajánlat – ha nem is mindig hal meg valaki.

szinhaz_fuggony2.jpg

Legyen férfi, Monsieur Pignon! / Thália Színház, Budapest / r: Paczolay Béla / október 23.

Akik szeretik a gondtalan színházi szórakozást, ahol az elrajzolt helyzetekben egy kicsit talán magunkra is ismerhetünk, jó eséllyel nem fognak csalódni ebben az előadásban, ami Francis Veber Addig jár a korsó a kútra… című 2001-es filmjéből a szerző által készített színpadi adaptáció. Az előadás szereplői: Pindroch CsabaSzervét TiborGubás GabiSzabó GyőzőVida PéterNagy Viktor és Tóth Eszter.

Pignonnak utolsó cseppekkel van tele a pohara. A legutolsó, hogy hírét veszi: családfői után könyvelői állásából is ki akarják rúgni. Ilyenkor kell egy barát, akinek támad egy zseniális ötlete. És Pignon, hogy mentse az állását, más ember lesz. Ugyanolyan, de tényleg más. Csak színleg, persze. Ez is elég ahhoz, hogy körülötte a többiek se ismerjenek magukra.

pignon.jpgLegyen férfi, Monsieur Pignon! (fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu)

A tökéletességen innen / KB35 Társulat, MU Színház / r: Szivák-Tóth Viktor / október 26. 20 óra, MU Színház, Budapest

Az inárcsi KB35 egy civilekből álló közösségi színházi műhely, akik munkájuk mellett színházi neveléssel, közösségépítéssel, előadások létrehozásával foglalkoznak. Az előadásaikat az ebből eredő karcosság mellett üdítő játékosság és felszabadultság jellemzi. Három szóval: jó őket nézni.

Olyan egyszerűnek tűnt. Mitől lett most ilyen tarthatatlan a helyzet? Pecázzunk vagy síeljünk? A szereplők hétköznapi emberek. Testvérek, házastársak, barátok, ismerősök. Élnék az életüket. Közben három testvér elveszíti a negyediket, a véletlen egy baráttal ajándékoz meg valakit, egy házasság elbizonytalanodik, valaki eltávolodik, valaki ragaszkodik. Mindenki változik – áll a színlapon.

img_7870.jpgA tökéletességen innen (fotó: Illés Árpád)

Pillantás a hídról / Békéscsabai Jókai Színház / r: Csiszár Imre / október 26.

Arthur Miller sorsdrámája nem felhőtlen szórakozást, a megrendülés és az önmagunkkal, illetve a világunkkal való súlyos szembenézés lehetőségét kínálja az ilyenféle szórakozásra vágyók számára. Az előadás főbb szerepeiben Bartus Gyula, Kovács Edit, Papp Barbara, Czitor Attila és Tege Antal látható.

Miller drámájának hőse, Eddie, valójában nagyszerű fickó. Erős, kitartó, megbízható, és erkölcsös férfi, aki szerény sorsa ellenére is igyekszik tisztes megélhetést biztosítani családja számára. Mert a családját mindennél jobban szereti, mindenekelőtt lányaként nevelt unokahúgát, Catherine-t, aki ugyancsak rajong nevelőapjáért. A családi idillt két olasz rokon érkezése töri meg, akik illegális bevándorlóként érkeznek az Államokba.

A Catherine és Rodolpho között alakuló viszony Eddie-t teljesen kifordítja önmagából. Innentől kezdve a vad indulatok és tébolyult szenvedélyek irányítják az eseményeket, s mi közben, akár egy görög sorstragédiában, már elejétől fogva tudjuk, érezzük, hogy Eddie bűnös szerelmével tragikus vétséget követ el, tehát sorsa megpecsételődött.

eddie_szerepeben_bartus_gyula_jobbra_foto_ignacz_bence.jpgBartus Gyula (jobbra) az előadás olvasópróbáján (fotó: Ignácz Bence)

Gyilkosság meghirdetve / Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza / r: Zsótér Sándor / október 27, 19 óra

Agatha Christie szerzőként már önmagában garancia lehet egy izgalmas színházi esthez, noha egyáltalán nem könnyű a történeteit a könyvélményekhez hasonló erővel színpadra állítani. De már színpadra átírni sem. Általában nem is sikerül. Ebből a szempontból több, mint megnyugtató, hogy ebben az esetben Ambrus Márta mellett a rendező, Zsótér Sándor is részt vett a fordításban, és Ungár Júlia dramaturgként szintén segítette a rendezőt a színpadra állításban. Zsótér Sándor rendezőként pedig önmagában különleges előadást jelent, ami nem mindig könnyen emészthető, de mindig megéri emésztgetni.

Chipping Cleghorn, az idilli és meglehetősen álmos kis angol falucska lakói minden nap megkapják a helyi újságot is jellegzetes angol reggelijükhöz. Eddig minden rendben is lenne, de ama bizonyos napon a ham and eggs és véres vese mellé szokatlan újsághír társul: mindenkit meghívnak október 29. estéjére, a Little Paddocksba, egy gyilkosság nyilvános elkövetésére – kezdődnek a bonyodalmak. 

Kapcsolódó cikkek

A nap fotója – Monsieur Pignonról

süti beállítások módosítása