Alföldi Róbert és Sztarenki Pál a Rózsavölgyi új bemutatójában

A Diplomácia című előadás annak a beszélgetésnek a történetét mutatja meg, aminek a következtében a németek végül nem rombolták le Párizst.

A 20. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb története: hogyan menekült meg Párizs 1944-ben Hitler bosszújától. A párizsi svéd konzulnak, Nordlingnak mindössze egyetlen éjszakája van, hogy meggyőzze, és lebeszélje Choltitz tábornokot, hogy – Hitler parancsát végrehajtva – a francia fővárost lerombolja. Ennek a találkozásnak a története Cyril Gely darabja, a Diplomácia, amelynek magyarországi bemutatója október 30-án lesz a Rózsavölgyi Szalonban.

diplomaciafoto.jpgSztarenki Pál és Alföldi Róbert az előadás imázsképén (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Sztarenki Pál, rendező (aki egyben Choltitz tábornokot játssza az előadásban) mondja a darabról:„Ez a történet – túl a történelmi helyzeten, történelmi tényeken – arról is szól, mi minden múlik egyetlen emberen, a lelkiismereten, a morális viselkedésen. Mindig aktuális, sajnos minden korban. Azt veti föl: hol van az egyéni autonómia, a személyes szabadság határa, meddig vagyunk hajlandók engedni a tébolynak, s végrehajtani egy parancsot, amiről tudható, hogy ostoba, őrült, gyilkos, pusztító. Vajon a „parancsra tettem” – felmentés lehet az elkövetett bűnök alól? Vajon nem akkor nyeri vissza az egyén a szabadságát, amikor képes ellentmondani?”

Alföldi Róbert gondolatai, aki Nordlingot alakítja: „Azt nagyon szeretem, hogy nincs egy konkrét pont a darabban, amely kapcsán azt éreznénk: na, akkor itt fordul a tábornok, itt értette meg a dolgot, itt vált át. Nekem leginkább az a példaértékű ebben, hogy noha a két ember teljesen mást gondol a világról, sőt, a világ két pólusán állnak, mégis elismerik a másikat, s ha nem értenek is egyet, tisztelik egymást. Ma azért eléggé utópisztikusnak gondolom ezt a hozzáállást, egyáltalán azt, hogy az egyik ember meghallja a másik ember mondatát, és fordítva?"

olv_2.jpgAlföldi Róbert az olvasópróbán (fotó: Gordon Eszter)

Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövetének ajánlósorai az előadáshoz: „Raoul Nordling kevésbé ismert svéd hős. Egész véletlenül ugyanazt a nevet viseli, mint világhíres kollégája, Raoul Wallenberg, és hasonló erélyekkel és kitartással megáldott ő is. Mindkettőjük története arra ösztönöz minket, hogy helyesen cselekedjünk, álljunk ki az értékeink és az emberi jogok mellett, még ha ez a vállalás sokszor reménytelennek és veszélyesnek tűnik is. Mert a végén mindig a jók győzedelmeskednek. Ez a határozott meggyőződésem”.

Sztarenki Pál és Alföldi Róbert partnerei az előadásban: Varga Ádám, Sütő András és Bárdi Gergő. A díszletterveket Enyvvári Péter, a jelmezterveket Böhm Katalin készítette.

Az előadást október 30-án este fél 8-tól mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban.

süti beállítások módosítása