Lackfi János netes sztorijai és versei kelnek életre a Mozsár Műhelyben

Az író, költő posztjait és verseit újszerű módon színpadra alkalmazó előadás, a Netentúli történetek – ezt blogozd ki október 26-án debütál a Mozsár Műhelyben.

A kétszereplős jelenetfüzér alapját a költő internetes írásfolyama adja. Az előadás rendezője Korcsmáros György, a szereplők Grisnik Petra és Magyar Bálint, a zeneszerző Alpár Balázs.

73a.jpgGrisnik Petra és Magyar Bálint az előadásban (fotók: Kállay-Tóth Anett)

A Nagymező utcai játszóhely a „Színház újragondolva” mottó jegyében különleges darabokkal bővíti a budapesti színházi kínálatot. Őszi bemutatóik közül az egyik legizgalmasabb és mediális szempontból is leginkább aktuális a Netentúli történetek – ezt blogozd ki! című előadás.

Lackfi János a facebook oldalán 2017-ben indított el egy Minden napra egy sztori elnevezésű, kalendárium jellegű írásfolyamot. A Mozsár Műhely felkérésére Korcsmáros György rendező ezekből a blogokból a mai világunkat, a különböző típusú párkapcsolatokat, a kommunikáció problémáit, egymás megértését illetve meg nem értését bemutató, szórakoztató jelenetfüzért szerkesztett.

A bemutató a rendező első munkája a Mozsár Műhelyben. A darab a Fugato Orchestra vezetője, Alpár Balázs által különböző stílusokban megzenésített Lackfi-versekkel válik kerek egésszé.

ezt_blogozd_ki_77a.jpgGrisnik Petra és Magyar Bálint

Az előadásban kilenc vers és huszonöt blogposzt hangzik el. „A versek és a jelenetek együttesen olyanok, mint a torzított tükrök” – mondja Korcsmáros György rendező. „Felsejlik bennük a valóság, de a költő szemszögén keresztül az életünk néha elborzasztó, néha elgondolkoztató, de mindig vicces visszásságait tükrözik vissza. Lackfi írásaiból azokat a pixeleket próbáltam egységes darabbá összegyúrni, melyek az olvasáskor a leginkább magával ragadtak” – teszi hozzá.

Lackfi János szövegeiben mindig valami fontosat kíván átadni, legyen az apró, ellesett életkép vagy érzés. A szavakkal mesterien bánik, mégis világosan és egyértelműen fogalmaz. Azonban facebook bejegyzések színpadi adaptációjára kevés példa létezik. „Nem számítottam rá, hogy ennyire frappánsan és ügyesen oldják meg az adaptációban rejlő kihívást” – mondja Lackfi János. „Tulajdonképpen össze nem illő szövegekből kelnek életre egy pár kapcsolatának különböző fázisai, kicsit groteszken és mégis természetesen. Jól működnek a szövegek, szórakoztató az előadás” – fűzi hozzá.

A Minden napra egy sztori történetei hamarosan könyv formájában is megjelennek.

(Forrás: Mozsár Műhely)

süti beállítások módosítása