Elkezdődött a Nemzetközi Sztalker Színházi Fesztivál

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata nyolc napos fesztivállal ünnepli fennállásának 25. évfordulóját Beregszászon.  

A III. Nemzetközi Sztalker Színházi Fesztiválon tíz előadást láthatnak az érdeklődők, köztük a budapesti Nemzeti Színház, az ungvári és a kijevi ukrán nemzeti teátrum darabjait, emellett érkeznek előadók a debreceni Csokonai Színházból és a beregszászi társulat is színpadra lép. Szerdán a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház A szarvassá változott fiú című előadásával indult a fesztivál.

szarvassa3_eorifoto-9752.jpgTrill Zsolt A szarvassá változott fiú előadásában (fotók: Eöri Szabó Zsolt)

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, az előadás rendezője a műsorban arról beszélt, hogy fontosak számukra a nemzetközi megmérettetések, hiszen így tudják elhelyezni magukat az európai színházi térképen.

Mint elhangzott, a beregszászi teátrum 25 éves működésének köszönhetően Kárpátalján felnőtt egy színházkedvelő közönség, már van igény a magyar színházi kultúrára.

A szarvassá változott fiú című darab egyik főszerepét Trill Zsolt játszotta, aki a Nemzeti Színház mellett tagja maradt a beregszászi színháznak is. „Együtt vagyunk, és ez a színház, ez van, ez működik, ez létezik, azért ez valamit jelent. Jelentheti azt is, hogy élni akarunk” – fogalmazott Trill Zsolt színművész.

szarvassa3_eorifoto-9766.jpgTrill Zsolt és Törőcsik Mari (felvételről) A szarvassá változott fiú előadásában

A beregszászi teátrum kiváló példa a kitartásra, a társulat ugyanis megmutatta, hogyan lehet a semmiből, anyagi nehézségek ellenére, hittel és kitartással felépíteni egy olyan színházat, amely 25 év alatt számos díjat nyert hazai és nemzetközi fesztiválokon, és olyan művészeket nevelt ki, akik a magyar nemzet legnagyobb színházában is megállják a helyüket – hangzott el a műsorban.

Az előadások helyszíne a beregszászi színház nagyterme, kivéve a János vitéz misszió című előadást, amely a városi művelődési házban látható.

A budapesti Nemzeti Színház a János vitéz misszió mellett a Fodrásznő című darabbal és Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estjével szerepel a fesztiválon. A debreceni Csokonai Színház a Karády Katalin életéről szóló Hamvadó cigarettavég című és az Edith Piaf életéről szóló Párizs hídjai című zenés előadással vesz részt a fesztiválon.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása