Oláh Zsuzsa monodrámája Debrecenben

A színésznő a Mintapinty előadásában Molnár Zsókát alakítja, aki előtt itt a lehetőség, hogy drámai hőssé váljon.

Az 1940-ben született Molnár Zsókából sok minden lehetett volna: háborús áldozat, kispolgári származása miatt osztályidegennek ítélt értelmiségi, flitteres ruhában éneklő operettsztár, amerikai nagynéni – de egyik sem lett. Az égetthalmi falumúzeum igazgatójaként nyugdíjazták 2003-ban. Azóta pintyeivel beszélget, és keresi a lehetőséget, hogy drámai hős lehessen. És most Zsóka felkérést kap, hogy a falumúzeum megnyitásának évfordulója alkalmából ünnepi köszöntőt mondjon, megossza emlékeit a publikummal.

004_mintapinty_18_10_26.JPG     Oláh Zsuzsa az előadásban (fotók: Máthé András)

Az előadás különlegessége, hogy nem csupán ősbemutatója a darabnak, de a fiatal szerzők, Kovács Viktor és Kovács Dominik is újak a pályán. Eddig három drámával jelentkeztek, s elbeszéléseik jelentek meg a Bárkában, a Hévízben, az Új Forrásban, a Félonline-on és a Műút portálon.  A Kortárs Dráma Nyílt Fórumán a Jégtorta és a Mintapinty című drámájukkal szerepeltek. Harmadik drámájuk, a Bérnász a Litera Magyar ballada – Kortárs egyfelvonásosok Arany-balladákra felhívás második díját nyerte el. A győztes mű Székely Csabáé lett.

A Mintapintyből először a tavalyi DESZKA Fesztiválon, majd később a POSZT-on is készült egy felolvasószínházi változat a Nyílt Fórum és Lőkös Ildikó dramaturg gondozásában, Oláh Zsuzsa előadásában. A POSZT- on született változatban már Szabó K. István rendező is együttműködött a csapattal. Ezen előadások sikere okán is vette fel idei repertoárjába a darabot a Csokonai Színház.

Szabó K. István szerint Molnár Zsóka csodálatos felemelkedése és bukása a történelem peremére szorult örök vesztesek példázata. Kovács Dominik-Kovács Viktor szerzőpáros meglepő alapossággal kutat egy számukra – koruknál fogva – legfeljebb okmányokban, vagy elbeszélésekben megnyilvánuló múltban, és nemcsak összeraknak egy korképet, de rendkívüli érzékkel tapintanak rá ennek az időszaknak az ellentmondásaira, torzulásaira, mintha mindig is benne éltek volna. A dokumentációs háttérmunka mellett külön említést érdemel az a nyelvi bravúr, amely gazdagsága, játékossága által folyamatosan frissen, újabb és újabb meglepetésekkel kínálja meg a befogadót”. 

047_mintapinty_18_10_26.JPG

A szerzők a színháznak adott interjúban elmondták, hogy azok a jelentéktelen figurák érdeklik őket, akik egy történetbe ágyazva mégiscsak érdekessé válhatnak. A Mintapintyben nem Zsóka hiteles élettörténetét ábrázoljuk, hanem a Zsóka általi emlékezés folyamatát.  (…) Egy olyan sorsot akartunk ábrázolni, akinek a kitörés a legfőbb vágya, azonban a sok esetben egyébként a túlélését segítő kispolgári szorongás és kötelességtudat felülkerekedik a lázadó ambíciókon, maradnak tehát a szavak és a képzelőerő kapacitása". 

A darabot Oláh Zsuzsa tolmácsolásában láthatja majd a közönség. A színész, aki rögtön beleszeretett a szövegbe, pályája során először méretteti meg magát monodrámában: Zsóka és én izgatottan várjuk a közönséggel való találkozást.  Remélem, ők is megszeretik ezt a mindannyiunk számára ismerős, esendő, hétköznapi figurát, mint amilyen szeretettel készültem én is a megformálásával!"

Az előadást október 27-én mutatják be a debreceni Csokonai Színházban, ezt követően október 31-én, illetve november 8-án, 9-én, 12-én és 13-án látható ugyanott, minden alkalommal este 7 órától. 

(Forrás: Csokonai Színház)

Kapcsolódó cikkek

A Csokonai Színház Európai évadot hirdetett meg

süti beállítások módosítása