J háborúja - Monodráma harcokról és tehetetlenségről a TRIP Hajón

Az I. világháború végének 100. évfordulóján mutatja be a Terminál Workhouse J háborúja című előadását a TRIP színpadán.

A színdarab a háborúk elképzelhetetlen borzalmait állítja párba a hatalom és a mindenkori kisember örökké egyenlőtlen küzdelmeivel, miközben górcső alá veszi mindennapi harcainkat és a kommunikáció fénykorában bekövetkezett teljes kommunikációképtelenséget. A Dalton Trumbo világsikerű, Johnny háborúja című regénye, és az abból született monodráma nyomán készült új előadást Dancsecs Ildikó és Dömötör Tamás átiratában láthatja a közönség, Molnár Gusztávval a főszerepben.

molnar_gusztav-_tarsulatvezeto_szinesz.jpgMolnár Gusztáv (forrás: Terminál Workhouse)

Az előadás a dokumentarista feldolgozásmód helyett a társadalom elé görbe tükröt tartó szövegben vizsgálja a mindenkori kisember hatalommal szembeni tehetetlenségét és annak totálisan esélytelen, mindennapos küzdelmeit.

Az eredeti műben a háború értelmetlenségének demonstrálására a legdrasztikusabb szócsövet találja meg a szerző: egy fizikálisan teljes mértékben megsemmisült (vak, süket, néma, végtagjait elvesztett), cselekvés- és kommunikációképtelen fiatal katonát. A Molnár Gusztáv alakításában megjelenő „J” ennél tágabb dimenziókat nyit meg – ő a szenvelgés helyett a ma talán legjobban célt érő szatirikus humor eszközével mesél, méghozzá a 21. századi ember tapasztalataival és annak nyelvén.

A hatalom és a kisember viszonyához itt nem egy első világháborús amerikai baka, hanem egy sokkal általánosabb mai ember szolgáltatja a szócsövet – ő lehet akár egy Irakban elesett katona, a terrorizmus áldozata, egy stand-up komikus, egy hétköznapi ember, de akár Johnny is: vagyis J.

grafika_j_haboruja_terminalworkhouse.jpg

Az előadás bemutatója november 10-én, este 7 órai kezdéssel lesz a TRIP Hajón, majd november 27-én látható ugyanott.

(Forrás: Terminál Workhouse)

süti beállítások módosítása