A legjobbjait díjazta az Operaház a magyar opera napja alkalmából

Új örökös tagokat köszöntöttek és házi díjakat adtak át a fővárosi Erkel Színházban.

Erkel Ferenc születésnapja, 2013 óta a magyar opera napja, a Magyar Állami Operaház három éve ekkor jelenti be a dalszínház örökös tagjait. Az elismerést idén Pászthy Júlia, Kiss B. Atilla és Rozsos István operaénekes, továbbá Kékesi Mária balettművész vehette át Ókovács Szilvesztertől és Szinetár Miklóstól, az örökös tagok kuratóriumi elnökétől. Posztumusz örökös tag lett Borsa Miklós, az Opera egykori főmérnöke és műszaki igazgatója, Kukely Júlia és Szamosi Elza operaénekes, valamint Radnai Miklós, az Operaház egykori főigazgatója.

d_mtz20181103113-horz.jpgPászthy Júlia, Kiss B. Atilla és Rozsos István a díjátadáson (fotók: Máthé Zoltán / MTI)

A szombati Erkel színházbeli ünnepségen a magánénekesek közül a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek odaítélhető Závodszky Zoltán-díjat Kálmándy Mihály vehette át. Az ösztönös tehetséget és erős színpadi személyiséget jutalmazó Sudlik Mária-díjban Pánczél Éva, a biztos énektechnikán alapuló érthető hangképzés és a tiszta, szép magyar kiejtés magas szintű műveléséért odaítélhető Melis György-díjban Balatoni Éva részesült.

Az évad énekkari művésze Stefanik Márta és Kristóf István, zenekari művésze Könyves-Tóth Mihály trombitaművész lett. Az évad női kartáncosa Tarasova Kateryna, míg a férfiaknál Molnár Dávid részesült az elismerésben. A Vágó Nelly-emlékdíjat idén Pilinyi Márta díszlet- és jelmeztervező kapta, Az előadásokért emlékérmet Mucsi Miklós fővilágosító és Nyerges Árpádné szcenikai adminisztrátor, a Vasfüggöny-díjat pedig Noszkó Andrea titkársági asszisztens és Kun Vilibald színpadmester vehette át. Az újonnan alapított elismerést, az irodai munkakörben dolgozók munkatársainak járó Dárday Andor-emlékplakettet Nyilassy Ágnes nemzetközi referens kapta.

Az Opera idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása