„Nehezteltek rám Alföldi, Lukáts Andor és Verebes István meghívása miatt is”

Sztarenki Pál többek között zalaegerszegi kirúgásának történetét és hátterét is elmesélte a Revizoron.

Sztarenki Pál 2010 óta dolgozott a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetőjeként, egészen idén nyárig, amikor Besenczi Árpád igazgató felmondott neki „emberi” és nem szakmai okokra való hivatkozással, amely okokat az igazgató sem akkor, sem azóta nem kívánt részletezni.

diplomaciafoto.jpgSztarenki Pál és Alföldi Róbert a Diplomácia előadásának imázsképén (fotó: Gordon Eszter)

Röviden annyi a történet, hogy Besenczi Árpád, a jelenlegi igazgató - visszaélve felhatalmazott jogával - a színház nyári szünetében telefonon közölte, hogy azonnali hatállyal kirúg a színházából (sic!). Ha ezt elfogadom, kaphatok némi végkielégítést, ellenkező esetben pereskedhetek éveken át” – mondja Szarenki Pál az interjúban.

Például nagyon komolyan gondoltam és szerettem volna, ha a 2016-os évadban a Hevesi Sándor Színházban rendezett volna Alföldi Róbert, Jordán Tamás, Vidnyánszky Attila, Csiszár Imre. Négy, Nemzeti Színházat is vezető, nagyszerű rendező, akik erősen meghatározták az elmúlt harminc év színházi arculatát és színháztörténetét. De ezt sem sikerült például összekalapálnom…” – fűzi hozzá.

Alföldi Róbert korábban elmondta, hogy tudomása szerint az ő zalaegerszegi munkája egy idő után kifejezetten nem volt kívánatos Besenczi számára. „De nehezteltek rám Alföldi Róbert, Vidovszky György, Lukáts Andor és Verebes István meghívása miatt is, pedig rendkívül hiteles és sikeres előadásokat hoztak létre. Zavaros, titokzatos ügyek ezek, de főleg maszatosak. A város vezetősége például informálisan tájékoztatott arról is, kik azok, akiket ab ovo nem kérhetek fel rendezni Zalaegerszegen” – fogalmaz ezzel kapcsolatban Sztarenki Pál.

sztarenki.jpg                Sztarenki Pál (fotó: Varga György / MTI)

Most Zalaegerszegen, ahogy mások is fogalmaznak, a jelenlegi igazgatónak ugyan van saját színháza, de a Hevesi Sándor Színháznak nincs igazgatója. Megnyugtató viszont, hogy a következő évad öt bemutatójának egyikében a rendezés terheit is magára vállalja a direktor úr, illetve három bemutatóban, mint vendégművész, önmaga művészetével ajándékozza meg az általa igazgatott színházat, nyilván a város vezetőivel egyeztetve. A kialakult hektikus állapot hozadékaként mostanra az egy négyzetméterre eső önjelölt színházigazgatók populációja egészségtelenül megnövekedett” – fűzi hozzá.

Az eredeti interjúból, amit Vlasics Sarolta készített, az is kiderül, hogyan került Sztarenki Zalaegerszegre művészeti vezetőként és mi volt a dolga, illetve annak idején miért jött el az akkor még legendás kaposvári színházból.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Távozik Sztarenki Pál, a zalaegerszegi színház művészeti vezetője

süti beállítások módosítása