Ők cigánynak akartak születni

A Tudás Hatalom társulat és a Mentőcsónak Egység november 24-én este fél 8-kor mutatja be a Cigány magyar című előadást a Jurányi Ház 123-as laborjában. 

A fiatal roma művészekből álló Tudás Hatalom társulatot Horváth Kristóf “Színész Bob” alapította 2013-ban. Első közös produkciójukkal a korai iskolaelhagyás jelenségére hívták fel a figyelmet. A Császi Ádám rendezésében készült videóklipet azóta több mint 160 ezren nézték meg, szókimondó szövege pedig még a Parno Graszt repertoárjába is bekerült. 

ciganymagyar-0380-edit_web.jpgA Cigány magyar előadás imázsfotója (forrás: Átrium)

A társadalom egészét megszólító rap- és slam szövegek sokasága, fórum színházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös terepmunka után a társulat tagjai ezúttal a saját emlékeiket dolgozzák fel a Cigány magyar című előadásban. 

„Létezik-e a döntés szabadsága, ha éhes a húgod? Hogyan sminkel egy hajléktalan? Milyen az íze a készenlétis bakancsának? A szivargyújtó okozta sebhely örökre megmarad-e nemi erőszak esetén? A szegénység kreatívvá tesz, a kirekesztettség különlegessé. Nem csoda, hogy a Tudás Hatalom csoport tagjai szándékosan születtek bele ebbe. Mert cigánynak lenni jó, még akkor is, ha soha nem felejtjük el, hogy a személyi igazolványunkon az állampolgárság utáni kettőspont mögött ez áll: MAGYAR.” 

Az előadás szereplői: Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Oláh Edmond, Varga Norbert, koreográfusa Gergye Krisztián. A szöveget Horváth Kristóf „Színész Bob” és a Tudás Hatalom társulat írta, a produkció rendezője: Császi Ádám. 

További előadások: november 25. 18:00, december 13. 19:30. Jegyek a Jurányi Ház és az Átrium jegypénztárában, online az atrium.jegy.hu oldalon kaphatók.

(Forrás: Átrium)

süti beállítások módosítása