70 éves a Magyar Táncművészek Szövetsége

Kétnapos rendezvénysorozattal ünneplik fennállásuk jubileumi évfordulóját november 23-24-én a Hagyományok Házában.  

Az MTSZ elődszervezete 1948-ban jött létre, majd többszöri átszerveződés és megújulás után 1990 óta tölti be jelenlegi funkcióját, mintegy 40 taggal.

mte-_modern_tanc.jpgA Magyar Táncművészeti Egyetem modern szakos hallgatóinak előadása 

A szervezet elnöke, Mihályi Gábor a közeljövő feladatai között említi a nemzeti, a kiemelt és a pályázatos kategóriában működő társulatok számára szánt központi támogatási keretek megemelését, valamint a táncos életpályamodell részeként a szakmai nyugdíj további kiterjesztését, és a pályájukat befejező táncművészek átképzésének elősegítését.  

A hétvégi kétnapos jubileumi rendezvénysorozat keretében gálaesteken mutatkozik be többek között a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Frenák Pál Társulat, a Budapest Táncszínház, a Coincidance Táncszínház, a Duna Művészegyüttes, a Flamencorazonarte Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a PR-Evolution Dance Company, a Tellabor – Kulcsár Noémi Társulat, az Udvarhely Néptáncműhely, a Bozsik Yvette Társulat, a GG Tánc Eger,  az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat, a Magyar Állami Népi Együttes  és a Maros Művészegyüttes.

mte_neptanc.jpgA Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakos hallgatói

A legkisebbek szombat délelőtt Góbi Rita Pici Bonbon című gyermekelőadását nézhetik meg. Táncolj velünk! címmel november 24-én szombaton déltől ingyenes programként neves táncművész-mesterek nyitott óráin ismerkedhetnek meg a fiatalok a klasszikus balett, a kortárs- és modern tánc, valamint a néptánc elemeivel. Délután a táncművészképző intézetek, köztük a Magyar Táncművészeti Egyetem, a győri és a pécsi táncművészeti szakgimnázium mutatkozik be Gyere közénk! címmel szintén ingyenes programként.           

Mindkét este ingyenes táncház várja a érdeklődőket a  Magyar Állami Népi Együttes és a Maros Művészegyüttes részvételével.  

(Forrás: Magyar Táncművészek Szövetsége)

süti beállítások módosítása