Kulka János ismét színpadra lép

Jakab Tamással, Csákányi Eszterrel és Bodrogi Gyulával játszik az Újszegedi Szabadtéri Színpad Don Juanjában.

A Szegedi Szabadtérin népszerű Moliére-komédiák sora egy izgalmas saját bemutatóval, a Don Juannal folytatódik. A teljesen megújult Újszegedi Szabadtéri Színpadot felavató, szarkasztikus humorú vígjátékot 2019. július 19-én láthatja először a közönség.

kulkajanos_xarendszerboltorolve_premier_intercom.JPGKulka János (Forrás: InterCom)

Don Juant a Szegeden jól ismert színművész, Jakab Tamás eleveníti meg. A művész meghatározó szegedi munkássága mellett az ikonikus rendező, Emir Kusturica legendás társulatának, az Atelier 212-nek volt éveken át volt tagja.

Az elcsábított apácát, Donna Elvirát, aki inkább választotta Don Juant férjnek, mint a zárdaéletet, Csákányi Eszter alakítja. Az alternatív és kőszínházi játékra egyaránt nyitott színésznő a tavalyi Dóm téri vendégjátéka után 2019 nyarán az újszegedi közönséget is megörvendezteti.

Nagy örömet jelent, hogy az ország egyik legnépszerűbb színművésze is elvállalta az új színpad avatását: Kulka János a meggyilkolt Kormányzót és kőszobrát formálja meg. A helyiek szívének különösen kedves a művész, hiszen ebben a városban töltötte gyerekkorát, valamint sokan emlékezhetnek rá III. Richárdként a 16 évvel ezelőtti Dóm téri előadásból is.

Don Juan apját, Don Louis-t a Szegedi Szabadtérin is sok szerepben megszeretett Nemzet Színésze, a Kossuth-díjas Bodrogi Gyula alakítja. Játékában párosul a drámai erő az ugyanennyire meghatározó komikus vénával – a Don Juan igényli is mindkettőt, hiszen a rendezőpáros megőrzi a darab vígjátékos vonásait, de mélyebb síkot is szeretne elérni.

egyutt.jpgJakab Tamás, Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula (forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)

A Don Juan alkotói, művészei közül többen erdélyi kötődésűek, például a Don Juan szolgáját, Sganarelle-t játszó Sorbán Csaba, vagy az Úrhatnám polgárban megismert Sebők Maya. A második alkalommal együtt dolgozó rendezőpáros, O. Horváth Sári és Herczeg T. Tamás pedig a marosvásárhelyi színművészetin Bocsárdi László osztályában végeztek.

A Moliére-sorozat korábbi darabjaiból pedig olyan jól ismert szegedi művészek kötik össze finom szálakkal az előző népszerű műveket a Don Juannal, mint Kancsár József, Farkas Andrea és Balog József. A Tartuffe és az Úrhatnám polgár előadásai után tehát egy újabb komédiára készülhet a közönség három újszegedi estén, 2019. július 19-én, 20-án és 21-én.

Kulka Jánosnak nem ez lesz az első színpadi szereplése a két és fél évvel ezelőtti sztrókja után.  2019 januárjában a Dollár Papa Gyermekei nevű független alkotói csoport Árvácska című előadásában is játszani fog egy néma szerepet a Trafóban. A Móricz-regény adaptációját Ördög Tamás állítja színpadra.

(Forrás: Szegedi Szabadtéri Színház, Dollár Papa Gyermekei)

Kapcsolódó cikkek

Kulka János: „Eltűnt belőlem a szorongás”
Sztrókja óta először adott élő tévéinterjút Kulka János
Nem akar többé színpadra lépni Kulka János
Kulka János otthagyta a budapesti Katonát
Kulka János újra filmet forgat

süti beállítások módosítása